Aha: zo lang duurt het dus voordat je haar volledig grijs is

Van die ene grijze haar naar een volledig grijze bos: hoeveel jaar zit er tussen?

Of je je haren nu verhult onder een laagje verf of je zilveren lokken omarmt zoals ze zijn: het proces van grijzer worden stoppen we er niet mee. Maar hoelang duurt het ongeveer voordat je oorspronkelijke haarkleur helemaal is verdwenen?

Genen en gezondheid

Wanneer de eerste witte haren precies op komen steken, is van veel factoren afhankelijk. Je genen spelen een grote rol, maar je levensstijl heeft ook een vinger in de pap. Veel alcohol drinken, roken, vaak stress hebben, veel blootstelling aan uv-licht en vervuiling zijn allemaal van invloed op de veroudering van je lokken.

Gemiddeld genomen beleven we het even-slikken-momentje van de eerste zichtbare grijze haar als we begin dertig zijn. Twintig jaar later, als we de vijftig bereiken, heeft ongeveer de helft van onze haren geen pigment meer, waardoor ze wit, grijs of zilver ogen.

Elf cycli

Volgens haar- en hoofdhuidexpert Eleonore Richardson is het grijzer worden een lang proces. “Gemiddeld duurt het elf haarcycli voordat haar grijs wordt. Iedere haarcyclus duurt ongeveer drie jaar, dus bijna iedereen kan wel verwachten om grijze haren op te zien komen rond hun 33ste.”

En hoelang duurt het daarna nog totdat het haar volledig grijs wordt? Daar bestaat geen eenduidig antwoord op. 'Minstens tien jaar' is het meest gegeven antwoord, maar uiteindelijk dit verschilt enorm per persoon. Om een goede indicatie te krijgen, is het het eenvoudigst om aan oudere familieleden te vragen wanneer zij een zilvergrijze bos hadden, en daarbij rekening te houden met verschillen in levensstijl. Ook gender en afkomst kunnen invloed hebben.

Minder snel grijs

“Onderzoek wijst uit dat vrouwen minder snel grijs worden dan mannen uit dezelfde leeftijdscategorie”, aldus Eleonore. “Ook worden mensen met een Afrikaanse of Aziatische achtergrond minder snel grijs.”

Aangezien lifestyle een belangrijke rol speelt, kunnen we volgens Eleonore zelf ook het proces enigszins vertragen. “Minder alcohol, sigaretten en suikerrijk eten kan helpen. Het managen van emotionele en psychologische stress waar we iedere dag mee te maken krijgen is ook belangrijk, maar toegegeven, veel moeilijker.”

Bron: Glamour UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws