Hoe gaat het nu met de dochter van prinses Margaret?

Lady Sarah Chatto leeft buiten de schijnwerpers.

We zien haar niet vaak, de enige dochter van prinses Margaret. Het is vooral een van haar zoons die vandaag de dag veel fans heeft.

Sarah Armstrong-Jones

Lady Sarah groeide op in de schaduw van de kroon. Met haar ouders, prins Margaret en Antony Armstrong-Jones, en broer David woonde ze in Kensington Palace. Sarah heeft altijd een hechte band gehad met haar tante, Queen Elizabeth, maar ervoor gekozen om zelf geen prominente rol binnen de koninklijke familie in te nemen. Op de bruiloft van prins Charles en prinses Diana mocht ze hoofd-bruidsmeisje zijn, maar verder weet Lady Sarah de spotlights al jarenlang te wijken. Ze is een stille kracht achter de werkende royals: een goede vriendin van Charles, peettante van prins Harry en Lady Louise, een graag geziene gast op Balmoral.

Zelf hebben Sarah en haar broer geen koninklijke titel. “Mijn moeder maakte ooit de fantastische opmerking: 'Mijn kinderen zijn geen royals, de Queen is gewoon toevallig hun tante.' Ooit maakte iemand een buiging voor mij, en mijn moeder zette hem meteen op zijn nummer”, vertelde David daarover in een interview met The Telegraph.

Queen Elizabeth en Lady Sarah, 1980. Beeld: Brunopress

Lady Sarah Chatto

Als tiener verbleef Sarah op een kostschool, ver weg van het ongelukkige huwelijk van haar ouders dat later uitliep op een echtscheiding. Na haar afstuderen bemachtigde ze een baantje als kostuum-assistent op een filmset, waar ze acteur Daniel Chatto ontmoette. De twee trouwden in 1994. Geen grootste royal wedding, maar een intieme en vooral razendsnelle ceremonie: binnen een halfuur stonden alle gasten weer buiten. Een koninklijk tintje zat er wel aan de bruiloft. Sarah droeg de Snowdon Floral Tiara en had als bruidsmeisje Zara, de dochter van prinses Anne, naast haar lopen.

Het huwelijk is een stuk succesvoller gebleken dan dat van haar ouders. Daniel en Sarah zijn inmiddels 27 jaar samen en hebben twee zoons: Samuel en Arthur. Vooral de jongste kleinzoon van prinses Margaret geniet een grote populariteit door zijn goede looks en status als wereldrecordhouder.

Rondom Lady Sarah zelf is het echter behoorlijk stil. De schaarse momenten waarop ze met haar royal family in het openbaar verschijnt, draagt ze altijd dezelfde oorbellen als op haar trouwdag. Het zijn twee grote parels die ze van haar moeder heeft geërfd en een van de weinige familiejuwelen die ze nog bezit. Een groot deel van Margarets sieraden moesten Sarah en David verkopen om de belastingschuld van hun moeder af te betalen na haar dood – inclusief Sarahs trouwtiara.

Lady Sarah Chatto in 2017. Beeld: Brunopress

Ondanks deze nalatenschap heeft Sarahs broer David warme herinneringen aan hun moeder. “Ik vond het heerlijk om bij mijn moeder in de buurt te zijn. Ze had altijd interessante mensen over de vloer, er was creativiteit en muziek. Ze speelde de piano op gehoor.” Over de band tussen Margaret en Sarah zelf is heel weinig bekend, al keek de zus van de Queen aan het einde van haar leven tevreden terug op de tijd met haar twee kinderen: “Ik heb misschien niet veel bereikt in het leven – maar ik heb in ieder geval het gevoel dat ik mijn leven niet heb weggegooid, want ik heb twee gelukkige en goed opgevoede kinderen voortgebracht.”

Ook is Lady Sarah in ieder geval in de voetsporen van haar moeder getreden als vice-voorzitter van The Royal Ballet, een functie die ze al meer dan 17 jaar vervult. Verder weten we dat ze in het Londense Kensington woont, op steenworp afstand van haar wereldberoemde familie. Ze was onder andere aanwezig bij de bruiloft van prins Harry en Meghan Markle, en recentelijk bij de begrafenis van prins Philip.

Lady Sarah Chatto bij de bruiloft van Harry en Meghan.

Bron: Tatler, Hello | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws