Rijtoer tijdens Prinsjesdag wordt dit jaar opnieuw geschrapt

De derde dinsdag van september zal er dit jaar opnieuw anders uitzien.

Dit jaar is gaat de rijtoer van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Prinsjesdag opnieuw niet door. Vorig jaar werd de rit ook al geschrapt vanwege corona – wat ook dit jaar de reden is. Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag vindt het risico op besmetting nog te groot.

Rijtoer

Er komen tienduizenden mensen naar Den Haag vanwege de rijtoer – en dat zijn er volgens de burgemeester veel te veel op dit moment. Het besluit is genomen na overleg met de koning en Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer. Dit is opmerkelijk, omdat het besluit vooruitloopt op de beslissingen die het kabinet aanstaande vrijdag zal nemen. Dan zal namelijk bekend worden of er nieuwe versoepelingen komen.

De burgemeester vindt het geen goed idee om de anderhalve meter maatregel op de derde dinsdag van september al los te laten. En hoewel er bijvoorbeeld wel behoorlijk wat supporters naar voetbalwedstrijden mogen, is dat niet te vergelijken met de situatie op Prinsjesdag. In een stadion kan goed gecontroleerd worden of supporters negatief zijn getest of gevaccineerd. Wanneer er tienduizenden mensen vanuit het hele land naar Den Haag komen, is dat onmogelijk.

Ridderzaal

Vorig jaar zag Prinsjesdag er ook al heel anders uit. Niet alleen werd toen de rijtoer afgelast, ook werd de troonrede voor het eerst sinds 1904 niet in de Ridderzaal gehouden. In plaats daarvan werd het de Grote Kerk in Den Haag, omdat daar zowel leden van de Eerste Kamer als de Tweede Kamer op anderhalve meter afstand kunnen zitten.

Ook dit jaar zal de troonrede in de Grote Kerk plaatsvinden. Mocht het goed blijven gaan met de ontwikkelingen rondom het coronavirus, worden er mogelijk meer mensen toegelaten. Willem-Alexander en Máxima zullen niet met de glazen koest, maar met de auto arriveren bij de kerk. Publiek wordt dringend verzocht om niet naar Den Haag te komen, maar Prinsjesdag thuis op televisie te volgen.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws