Glamour met een knipoog

Zo kwam prinses Diana aan de bijnaam 'Dutch'

Alleen haar naaste familie en vrienden gebruikten dit koosnaampje – maar waar komt het vandaan?

prinses Diana

'Lady Di' is de bijnaam van Diana die tot op de dag van vandaag nog wordt gebruikt, maar zelf had ze er een hekel aan. Naaste familie en vrienden van de prinses noemden haar 'Dutch'. Onze interesse is meteen gewekt – heeft het iets met Nederlands te maken?

Oude kerstkaart

De familiale koosnaam voor prinses Diana kwam aan het licht toen er een oude kerstkaart opdook van de prins en prinses van Wales, ondertekend met: "Heel veel liefs van ons, Duch en Charles". Een fan deelde een foto van de kaart een aantal jaar geleden op Twitter, waarna de vraag rees waar Diana deze naam aan te danken had.

Duch

De voormalige kok van prinses Diana, Darren McGrady, herinnert zich waar die bijnaam vandaan komt. "Ik weet nog dat Diana een keer de keuken binnenkwam met Sarah Ferguson en dat Fergie haar 'Duch' noemde. Ik vond dat verrassend, want ik wist dat ze een prinses was en vroeg waarom ze zo werd genoemd," Het antwoord, zo vertelt de kok, is dat Diana al van jongs af aan als een statige hertogin werd gezien. "Toen Diana jonger was gedroeg ze zich altijd al als een Duchess."

Ook de biograaf van prinses Diana, Beatrice Gormley, is bekend met de bijnaam. "Diana was normaal gesproken vriendelijk en goedaardig, behalve wanneer ze 'Di' werd genoemd. 'Zeg dat nog eens en je bent er geweest' vertelde ze aan haar schoolgenoten. 'Noem me Duchess. Duch.'" Hoewel ze later naast prinses ook een échte Duchess werd (hertogin van Cornwall en van Rothesay), gedroeg ze zich volgens Gormley vroeger al als een echte Hoogheid en was ze dol op de schijnwerpers. Als ze maar niets hoefde te zeggen, dat wel.

...en Dutch

Soms werd de nickname ook gespeld als 'Dutch', waarvoor Gormley een andere verklaring heeft. "Diana deed als kind mee aan een schooltoneelstuk als een Dutch doll, [een soort houten pop]. Ze was te verlegen om voor het publiek te spreken, maar van de Dutch doll werd niet verwacht dat ze iets zou zeggen. Toen het haar beurt was, bewoog Diana met gestrekte ledematen over het podium, net zoals een pop, en iedereen applaudisseerde voor haar. Nu paste de bijnaam Dutch nog beter bij haar." Met de letterlijke betekenis van het woord heeft het dus niets te maken. Prinses Diana bleef het koosnaampje haar hele leven gebruiken, al was dat tot een paar jaar geleden alleen bekend onder de mensen die het dichtst bij haar stonden.

Misschien ook voor jou:
Diana's astrologe: 'Ze wilde graag weten wat in de sterren stond geschreven'
Royalty
  • Closer Weekly
  • BrunoPress