Deze 5 royal bruiden schreven modegeschiedenis

Want een royal wedding is natuurlijk niet voor elke bruidsjurk weggelegd.

We dromen natuurlijk allemaal van een prachtige fairytale wedding, compleet met sprookjesjurk. En tja, als je een royal bent, dan kleed je je natuurlijk niet zomaar in een willekeurig bruidskleedje. Welnee: daar komen de echt grote namen tevoorschijn. Wij geven je een kijkje in de vijf modehuizen die iconische bruidsjurken hebben gemaakt voor verschillende royal weddings.

Queen Elizabeth II in Hartnell, 1947

Beeld: Brunopress

Met wie anders konden we dit lijstje beginnen dan de iconische Queen Elizabeth? Voordat zij haar japonnetjes inruilde voor de bekende unicolour mantelpakjes, stond ze hier te stralen bij haar huwelijk met prins Philip in 1947. Deze jurk was erg bijzonder, zou Hartnell later vertellen. Naar eigen zeggen wilde hij dat dit 'de mooiste bruidsjurk die hij ooit zou maken' zou zijn. Maar dat lag nogal gevoelig, omdat de Tweede Wereldoorlog net voorbij was en een overdadige bruidsjurk een schop tegen het zere been van de Britten zou zijn. Uiteindelijk werd het dus dit fleurige exemplaar vol gedetailleerd borduurwerk.

Soraya Esfandiary-Bakhtiary in Dior, 1951

Of course, de naam Dior staat voor glamour, stijl, en klasse. Dat er verschillende royals door het Franse modehuis gekleed zijn voor hun bruiloft zal je dan ook niet verbazen. Zo stond in 1951 Soraya Esfandiary-Bakhtiary aan het altaar naast haar man, de toenmalige Sjah van Iran. Haar jurk bestond uit 37 lagen zilver lamé met parels, 6.000 diamanten en ongeveer 20.000 veren van een marabou. De jurk woog maar liefst twintig kilo en was zó zwaar dat Soraya er niet eens in kon lopen. Yikes! Hierboven zie je een aantal beelden van de weelderige wedding, waarop precies te zien is hoe prachtig de jurk is – maar ook hoe er maar liefst vijf mensen haar moeten helpen om een trap te beklimmen.

Ook bijzonder is Soraya's diamanten verlovingsring. Voor de duidelijkheid: je hebt verlovingsringen, en verlovingsringen met 22.37 karaat pure diamant. Wow! Hoewel dit voor velen van ons absoluut niet weggelegd is, kreeg Soraya deze ring al aangeboden na slechts één ontmoeting. Dat is nog eens love at first sight!

Kate Middleton in Alexander McQueen, 2011

Beeld: Brunopress

We maken even een gigantische sprong in de tijd, maar we kúnnen simpelweg niet over iconische jurken schrijven zonder ook dit prachtexemplaar van The Duchess Herself te noemen. Kate Middletons bruidsjurk is anno nu nog altijd één van de meest gewilde bruidsjurken ooit. De keuze voor Alexander McQueen moest strategisch zijn: het modehuis is immers net zo Brits als The Firm zelf, toch? Helaas: McQueen valt sinds 2001 onder de Franse Kering-groep, waar onder andere ook Gucci, Yves Saint Laurent en Balenciaga bij horen. Oops.

Natuurlijk was de gigantische sleep een prachtige eyecatcher tijdens de wandeling naar het altaar: met maar liefst 270 centimeter aan satijn en kant kon je er niet omheen. De jurk van Diana had een sleep van ongeveer 7 meter, maar goed, in de 80s was natuurlijk alles groter. Kates jurk was overigens zelfs zó iconisch, dat het kant in de mouwen van dit kunstwerkje tegenwoordig bekend staan als 'Kate's lace'.

Koningin Fabiola van België in Balenciaga, 1960

Beeld: BrunoPress

De bruiloft van de Spaanse Fabiola en de Belgische Boudewijn in 1960 had misschien wel de meest uitgesproken impact op de modewereld. Fabiola's grootmoeder was namelijk direct verantwoordelijk voor het succes van het modehuis. Het zit zo: Cristóbal Balenciaga werd geboren in Baskenland, waar de Markiezin van Casa Tores op dat moment één van de meest glamoureuze en machtige vrouwen was. Cristóbals moeder werkte voor haar als naaister, en dus was de jonge ontwerper kind aan huis bij de Markiezin. Op twaalfjarige leeftijd bood hij aan om voor de adellijke dame een jurk te ontwerpen, en het verhaal gaat dat toen zij hem vroeg waarom, de jonge Cristóbal antwoordde: “omdat ik denk dat ik het kan.”

Twee generaties later zou Fabiola, de kleindochter van deze adeldame in het huwelijksbootje stappen met haar Boudewijn in een prachtige bruidsjurk van de hand van Balenciaga himself. De jurk was een gift, als dank voor de steun van haar grootmoeder die hem in staat stelde zijn modehuis te beginnen.

Grace Kelly in Helen Rose, 1956

Beeld: BrunoPress

En ten slotte kunnen natúúrlijk de Monegasken niet ontbreken op deze lijst. De prachtige Grace Kelly is meer dan een mode-icoon: ze is een fenomeen. De jurk van Kate Middleton is bijvoorbeeld sterk geïnspireerd op de fantastische jurk die Grace Kelly droeg bij haar huwelijk met prins Rainier. Overigens is dit niet de énige bruidsjurk die Miss Grace droeg bij haar huwelijk. De festiviteiten duurden namelijk twee dagen met een burgerlijk en een religieus gedeelte.

Bij het publieke deel koos de jonge Grace voor een bijzonder ontwerp van de bekroonde kostuumontwerper Helen Rose, die net als Grace Kelly zelf daarvoor bij filmproducent Metro-Goldwyn-Mayer werkzaam was. Bijzonder, omdat de jurk niet lang, niet klassiek, niet wit, én geen jurk was. In plaats daarvan verscheen de kersverse royal in een lichtroze middellange outfit bestaande uit een matchend jasje en rok van taffeta. Ook de invloed van deze prachtige outfit kunnen we niet ontkennen: de outfit waarin kleindochter Charlotte Casiraghi verscheen bij haar eigen burgerlijke ceremonie deed namelijk sterk denken aan de outfit van la Kelly.

Bron: Tatler, Town & Country Mag, Vogue | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws