Het kabinet heeft een belangrijk besluit genomen over de toekomst van prinses Amalia (en latere troonopvolgers). Mocht zij willen trouwen met een vrouw, dan hoeft ze de troon niet op te geven. Tot dusver was dat wel het geval, zo staat geschreven in de grondwet. Dat maakte demissionair premier Rutte gisteren bekend.
Het besluit volgt op vragen van de VVD en PvdA. Tot dusver was het namelijk niet mogelijk om als troonopvolger te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Dit staat in een regeringsstandpunt uit 2000, dat nog altijd geldig was. Amalia zou natuurlijk wel op iemand van hetzelfde geslacht mogen vallen, maar trouwen zou alleen een optie zijn geweest als ze dan het koningschap op zou geven. Het kabinet heeft nu besloten dat de kroonprinses desgewenst wél mag trouwen met een vrouw en in dat geval geen afstand van de troon hoeft te doen.
Of eventuele kinderen uit zo'n huwelijk ook in aanmerking komen voor de troon, wil Rutte niet zeggen. In de grondwet staat dat het staatshoofd moet worden opgevolgd door een 'wettelijke nakomeling'. Hierover heeft de PvdA ook vragen gesteld. Zij willen weten of kinderen die zijn geboren uit een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, zijn geadopteerd of via een zaaddonor of draagmoeder zijn verwekt hier ook onder vallen.
Het is dus duidelijk dat Amalia de eerste troonopvolger gaat zijn die de wet kan veranderen. Hoe dat er precies uit gaat zien, en wat wel en niet veranderd mag worden, is nog niet helemaal duidelijk. Rutte wil ook niet op die zaken vooruitlopen. "Het is niet dienstig om nu vooruit te lopen op een dergelijke weging. Dit is te zeer afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het specifieke geval, die, zoals je ook terugkijkend kunt vaststellen bij het familierecht, door de tijd heen kunnen veranderen", aldus de premier. Oftewel: we weten natuurlijk ook nog niets over Amalia's liefdesleven.
Toch blijft er een situatie bestaan waarin Amalia niet zou kunnen trouwen, en dat is wanneer haar aanstaande een Belgische prins zou zijn. Er bestaat namelijk een Belgische wet uit 1830 die een stokje voor zo'n double royal wedding steekt. Waarom? Kort na de septemberrevolutie waren de Belgen de Nederlandse overheersing helemaal beu en stelden ze een wet op. De Anti-Hollandse sfeer zorgde voor een decreet dat verbiedt dat prinsen en prinsessen van het Nederlandse en Belgische koningshuis met elkaar mogen trouwen. De Belgische wet behelst ‘de eeuwige uitsluiting van de familie Oranje-Nassau van enige macht in België’. Al denken we dat die wet inmiddels óók gerust aangepast zou kunnen worden.
- NOS
- Brunopress