Over het algemeen hebben de Europese koningshuizen warme banden met elkaar. Geregeld worden over en weer bezoekjes gebracht en gaan de royals met elkaar op stap, van Scandinavië tot Spanje en van Monaco tot aan België. Maar de Britse koninklijke familie heeft zich altijd opvallend afzijdig gehouden van dit soort uitstapjes. Waarom eigenlijk?
Europese royals
Het was groot feest vorig jaar, toen de Deense prins Christian zijn 18e verjaardag vierde. Een heleboel jonge troonopvolgers, waaronder onze eigen kroonprinses Amalia, prikten een vorkje mee tijdens het diner. Maar noch William, noch de jonge prins George, was aanwezig bij het feestje.
"Wat een mooi visioen van de toekomst van de Europese monarchieën", schreef de Britse royaltywatcher Richard Eden destijds. "Alleen jammer dat we onze éigen troonopvolgers nooit op zulke gelegenheden zien. Ze negeren hun Europese neven en nichten systematisch, terwijl daar eigenlijk geen reden meer toe is."
Afwezigheid
Het was zeker niet de eerste keer dat de Britse royals schitterden in afwezigheid. Sterker nog, de Britten laten het eigenlijk altijd afweten bij koninklijke rendezvoutjes. En dat terwijl de rest van de koninklijke families geregeld bij elkaar op visite gaat! Zoals hieronder in 2006, bij de 60e verjaardag van koning Carl XVI Gustaf van Zweden:
Of recenter in 2017, toen de Noorse Harald en Sonja hun verjaardagen vierden:
En ook voor de 18e verjaardag van Ingrid Alexandra van Noorwegen werden royals uit alle hoeken van Europa overgebracht:
Afstand
Maar waarom houden Charles, Camilla, William en Kate toch zoveel afstand van de andere Hoogheden van Europa? Om dat te begrijpen, moeten we terug in de tijd, naar de regeerperiode van koningin Victoria. Zij kreeg negen kinderen en 42 kleinkinderen, die uiteindelijk hun weg vonden naar de troon van verschillende Europese koningshuizen. Het idee was simpel: haar nakomelingen zouden bijdragen aan een verenigd, vredig Europa.
Helaas liep dat anders. In 1914 verklaarde Victoria's kleinzoon, Wilhelm II van Duitsland, de oorlog aan Groot-Brittannië. Toen haar kleindochter Alexandra in 1918 vervolgens werd vermoord tijdens de Russische Revolutie, werd het voor de Britten duidelijk: ze zouden lekker afstand bewaren van hun uitgebreide netwerk van verwanten.
Vervreemding van de rest
Vandaag de dag is er eigenlijk weinig reden meer voor deze kloof tussen de Britse royals en het vasteland. Behalve dan het feit dat ze nogal vastgeroest zitten in oude tradities, waardoor de Windsors zich inmiddels aardig vervreemd hebben van de andere monarchieën.
Het is niet dat ze niet welkom zijn, of ruzie hebben met de andere koningshuizen - het gebeurt gewoon niet. Alleen bij hele uitzonderlijke gelegenheden, zoals de kroning van koning Charles in 2023, worden de Europese royals uitgenodigd. Hartstikke zonde wat ons betreft, want op basis van bovenstaand plaatje kunnen ze het best goed vinden met elkaar. Hoog tijd voor wat nieuwe tradities, non?
- HLN, Palace Confidential, Daily Mail
- NL Beeld | Kongehuset - Thomas Brun / NTB Scanpix