Glamour met een knipoog

Prins William onthult nooit eerder geziene jeugdfoto's met prinses Diana

Hoewel prins William op het moment van een welverdiende vakantie met z'n gezin aan het genieten is, blijft het niet helemaal stil rond de Prince of Wales. Deze week komt er namelijk een documentaire uit over de strijd tegen dakloosheid. Hierin komt de prins zelf ook uitgebreid aan het woord, én deelt hij enkele unieke foto's uit zijn jeugd.

Foto van Prins William bij de Centrepoint Awards, oktober 2024.

Al jarenlang zet prins William zich in om dakloosheid in het Verenigd Koninkrijk tegen te gaan. Van zelf de straatkrant verkopen tot bezoekjes aan verschillende liefdadigheidsorganisaties – de hoogheid heeft het er druk mee. Dat heeft hij niet van een vreemde: ook prinses Diana zette zich volop in voor deze zaak en sleepte haar zoons, William en Harry, regelmatig mee naar haar royal duties. Hiervan heeft Wills nu enkele unieke beelden uit de archieven gedeeld voor zijn komende documentaire Prince William: We Can End Homelessness.

Prinses Diana

De nieuwe docu, waarin de Prins van Wales aandacht vraagt voor het lot van dak- en thuislozen, past helemaal bij William. Het is immers algemeen bekend dat de prins al vanaf piepjonge leeftijd met zijn moeder, Lady Di, mee op bezoek ging bij verschillende fondsen en liefdadigheidsorganisaties.

In een preview van zijn documentaire blikt hij terug op een gezamenlijk bezoek aan The Passage: "Mijn moeder nam me mee naar The Passage. Ze nam Harry en mij beiden mee. Ik moet denk ik zo'n elf jaar oud geweest zijn destijds, misschien tien jaar. Ik was nog nooit eerder op zo'n plek geweest. En ik was best nerveus over wat ik moest verwachten."

Hij herinnert zich hoe z'n moeder iedereen moeiteloos gerust wist te stellen en zorgde voor een ontspannen sfeer. "Ze deed haar gewoonlijke ding en zorgde dat iedereen zich relaxt voelde en kon lachen, en ze had lol met iedereen."

Ondanks de soms nijpende situaties waarin de aanwezige daklozen zich bevonden, herinnert Wills zich: "Het was ongelooflijk hoe vrolijk die omgeving was."

Jeugdfoto's

Bovendien komen er in de documentaire ook enkele unieke beelden tevoorschijn van de jonge kroonprins met z'n moeder en jongere broertje. The Passage, het goede doel waar William anno nu nog altijd beschermheer van is, heeft deze foto's ook gedeeld via hun sociale media:

"De bezoeken die ik als kind aflegde aan deze plek hebben een diepe en blijvende indruk op me gemaakt", liet William al eens weten.

Op de foto's is te zien hoe hij samen met z'n moeder en jongere broer luistert naar de aanwezige dakloze mensen, gezellig een potje schaak speelt en in gesprek gaat met de vrijwilligers.

William en Harry

Bijzonder detail: dit is de eerste keer in járen dat prins William het publiekelijk over z'n broer heeft. Na diens exit uit de royal family, eindeloze interviews en spraakmakende memoires, was de band tussen de beide broers behoorlijk bekoeld. Dit ging zelfs zo ver dat zij eerder dit jaar bij de Diana Awards niet eens in dezelfde ruimte gespot werden.

Inmiddels gaan er steeds meer geruchten rond dat de Prince of Wales en Duke of Sussex voorzichtig stappen zetten richting een verzoening. Dat William nu met zoveel liefde terugblikt op deze jeugdherinneringen met z'n broertje, lijkt dan ook een goed teken te zijn.

Wie weet: misschien brengt dit stukje liefdadigheid ze weer dichter bij elkaar? 't Zou een mooie bijkomstigheid zijn, natuurlijk...

Royalty
  • Royal Central, Instagram @PassageCharity
  • NL Beeld