Glamour met een knipoog

Groot nieuws voor prins William: 'Ik zie dit als mijn taak'

De komende twee weken geniet prins William van een welverdiende herfstvakantie met Kate en de kids. Maar dat betekent niet dat we niks meer van de prins te zien krijgen. Binnenkort verschijnt William namelijk op de buis, want er komt een officiële documentaire van de prins aan!

Groot nieuws voor prins William

Prins William lanceerde vorig jaar zijn Homewards initiatief, een project waarmee hij dakloosheid wil terugdringen. Hoe dat ging en wat het project allemaal gedaan heeft, is zeer binnenkort te zien in een nieuwe documentaire, Prince William: We Can End Homelessness.

We Can End Homelessness

Vorige week deelde de prins al een kleine teaser van zijn nieuwe documentaire. En daarin bespreekt hij meteen een ingewikkeld vraagstuk: is de prins met al zijn privileges wel dé aangewezen persoon om zo'n project rondom dakloosheid te leiden? Geen gekke vraag, want zijn leven in het paleis staat natuurlijk ver af van het leven van mensen in nood.

Williams antwoord op deze vraag is helder. "Iedereen heeft recht op een veilige en stabiele plek om te wonen, en ik geloof dat dit ons allemaal ten goede komt. Ik heb geen andere agenda dan mensen te helpen die hulp hard nodig hebben. Ik zie het ook als een belangrijk deel van mijn rol: waarom zou ik hier anders zijn, als ik deze positie niet zou inzetten om te helpen en een positieve invloed te hebben waar ik kan?"

In de documentaire Prince William: We Can End Homelessness krijgen we een beeld van het eerste jaar van Williams Homewards project, inclusief "indrukwekkende verhalen van mensen die momenteel dakloos zijn of ervaring hebben met dakloosheid, naast enkele oplossingen die levens veranderen." De docu bestaat uit twee delen, die uitgezonden worden op 30 en 31 oktober.

Centrepoint

Naast zijn eigen project zet de Prince of Wales zich al veel langer in voor initiatieven die dakloosheid tegengaan. Zo is hij beschermheer van de stichting Centrepoint, een liefdadigheidsinstelling voor dakloze jongeren in het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen week was hij nog aanwezig bij de Centrepoint Awards, waar hij lovend sprak over het werk van de stichting.

"We moeten positief blijven door de vooruitgang die we zien en de succesverhalen die we horen. Maar om echt iets te veranderen en dakloosheid onder jongeren in het Verenigd Koninkrijk te stoppen, is er nog veel werk te doen", zei hij. "Als je vanavond geïnspireerd raakt door de verhalen van deze jongeren, denk dan eens na over wat jij zou kunnen doen om in jouw buurt te helpen en zo dakloosheid onder jongeren voorgoed te stoppen. We kunnen alleen succesvol zijn als we samenwerken."

Eerbetoon aan Diana

Met zijn inzet voor Centrepoint treedt William in de voetsporen van zijn moeder Diana. Voordat zij overleed, was de prinses namelijk beschermvrouwe van de stichting. Vorig jaar vertelde hij aan de Britse krant Big Issue nog over een bezoek naar een opvangcentrum samen met zijn moeder toen hij elf jaar oud was. "Sinds ik hier met mijn moeder ben gekomen, is dakloosheid mij bijgebleven als een probleem waarvoor ik wil vechten. Ik heb er alles aan gedaan om daklozen meer bekendheid te geven, en ik wil nog veel meer doen."

Prins William houdt zijn moeders werk in leven en hoopt ook zijn eigen kinderen te inspireren om later hetzelfde te doen. "In de komende jaren hoop ik George, Charlotte en Louis mee te nemen naar de fantastische organisaties die inspirerend werk doen om de meest behoeftigen te ondersteunen - net zoals mijn moeder dat voor mij deed."

Royalty
  • Hello! Magazine
  • NL Beeld