Hofdames iets van vroeger? Welnee, koningin Máxima en prinses Beatrix worden nog altijd omringd door een team van zelfstandige, sterke vrouwen.
De hofdames
Al is er wel een en ander veranderd sinds vroegere tijden. Vroeger waren hofdames jonge, ongetrouwde dames van goede komaf die in het paleis woonden. Sinds koningin Juliana steekt de functie anders in elkaar, leert de website van het Koninklijk Huis ons. De hofdames zijn nu vrouwen met een 'zelfstandige maatschappelijke positie en een sterk netwerk.' Hun takenpakket is uitgebreid. Ze helpen onder andere bij de voorbereiding en organisatie van koninklijke evenementen, begeleiden de partner van bezoekende staatshoofden uit het buitenland en kunnen bij sommige gelegenheden koningin Máxima of prinses Beatrix vertegenwoordigen.
En dat allemaal alleen voor de eer, want het hofdame-zijn is een 'honoraire' (en dus vrijwillige) functie, waarvoor je geen salaris krijgt. Wie is dit onbetaalde team achter de vrouwen van Oranje?
Kleine groep
Rond de inhuldiging stonden er zo'n negen hofdames voor koningin Máxima en prinses Beatrix klaar, inmiddels zijn dat er nog maar twee. Vijf dames legden hun functie neer in het jaar dat Beatrix aftrad – een koningin-gemalin heeft immers minder hofdames nodig dan een regerende koningin, is het idee. Van de vier dames die overbleven werd hofdame Bibi barones Van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael bevorderd tot grootmeesteres (hoofd van de hofhouding). En van de drie hofdames die daarna overbleven, stapte er eerder dit jaar eentje op.
Lieke Gaarlandt-van Voorst tot Beest
Drs. Ottoline (Lieke) Antoinette Gaarlandt - van Voorst tot Beest was jarenlang de rechterhand van de koninginnen. Eerst van Beatrix, toen van Máxima. Ze werd in 1993 aangesteld en speelde een belangrijke rol bij de inburgering van Máxima na haar verloving met Willem-Alexander en maakte haar wegwijs aan het hof. Afgelopen voorjaar werd bekendgemaakt dat Lieke, inmiddels 75 jaar, opstapte.
De foto hierboven laat ook zien hoe je een hofdame herkent: ze dragen een klein speldje met daarop het monogram van Willem-Alexander en Máxima.
Annemijn Crince le Roy- van Munster van Heuven
Op korte namen worden de hofdames in ieder geval niet uitgezocht! Annemijn Crince le Roy- van Munster van Heuven is sinds inhuldigingsjaar 2013 hofdame van de koning en koningin. Ze studeerde fysiotherapie, werkte bij de Koninklijke Marine en zat in de Commissie van Toezicht van een Rotterdamse gevangenis. Een duidelijke loopbaan is er dus niet om het tot hofdame te schoppen, en bovendien kun je ook niet solliciteren op de functie: je moet ervoor worden gevraagd. Vaak zijn het mensen die al goede connecties hebben met de koninklijke familie.
Josephine Maria van Karnebeek-Thijsse
Ook Pien, voluit drs. Josephine Maria van Karnebeek-Thijsse is al sinds 2013 hofdame. Haar man, jonkheer mr. Jan Derck van Karnebeek, werkt bij Heineken en het stel is naar verluidt ook goed bevriend met de koning en koningin.
Dat het koningspaar (ja, de hofdames horen ook bij koning Willem-Alexander) nog maar twee hofdames heeft, is ongekend weinig. Misschien dat er binnenkort nog een nieuwe naam bekend wordt gemaakt? Al heeft koningin Máxima voor de ondersteuning bij de dagelijkse bezigheden ook een persoonlijk adviseur, een particulier secretaris, een kamenier en een assistent (vroeger kindermeisje) klaarstaan. En natuurlijk een chauffeur, een keukenbrigade en een team voor de huishouding... Reken maar dat de koningin er niet alleen voor staat!
- Koninklijk Huis, Blauw Bloed, Linda
- BrunoPress