Glamour met een knipoog

7 royals die hun titel opgaven voor de liefde

Er gaat niets boven ware liefde, zelfs een koninklijke titel niet.

Royals liefde

Royals en de liefde: het blijft ons bezighouden. Vooral wanneer de twee niet helemaal samengaan. Zo moest prinses Mako van Japan onlangs haar titel opgeven omdat ze met een gewone burger in het huwelijksbootje stapte en deden ook de Sussex'jes een stap terug van het Britse koninklijk huis. Zij zijn echter niet de enige royals die hun titel opgaven voor de liefde.

Duke en Duchess of Sussex

19 mei 2018, de dag dat prins Harry en zijn grote liefde Meghan Markle in het huwelijksbootje stapten. Een Britse prins en een Amerikaanse actrice, het was een hele happening. In de jaren erna werkten ze heel wat koninklijke bezoekjes af, maar op 8 januari 2020 maakten de Sussex'jes bekend een stapje terug te nemen van hun werk als senior royals. De tortelduifjes zouden hun tijd verdelen tussen Engeland en Noord-Amerika.

Destijds lieten Harry en Meghan in een verklaring weten dat ze maandenlang over deze keuze hadden nagedacht. "Na vele maanden van reflectie en interne discussies hebben we ervoor gekozen om dit jaar de overstap te maken naar een vooruitstrevende nieuwe rol binnen deze instelling. We zijn van plan een stap terug te doen als 'senior' leden van de koninklijke familie en werken om financieel onafhankelijk te worden, terwijl we Hare Majesteit de Koningin volledig blijven steunen", aldus Harry en Meghan.

Met deze beslissing namen Harry en Meghan ook afstand van hun aanspreektitel His/Her Royal Highness (HRH). De Duke en Duchess of Sussex wonen tegenwoordig niet meer in een van de vele kastelen die Engeland te bieden heeft, maar in een villa in Montecito, Santa Barbara.

Beeld: BrunoPress

Prins Philip

Hoewel prins Philip al lid was van een koninklijke familie, moest hij niet één maar twee titels opgeven toen hij in 1947 met prinses Elizabeth trouwde. Philip was namelijk een prins van Griekenland én Denemarken. Na zijn huwelijk met Elizabeth koos Philip voor de meisjesnaam van zijn moeder: Mountbatten. Zijn bijzondere offer bleef niet onopgemerkt bij de Britse kroonprinses. De Queen beloonde hem later met titels als Baron Greenwich en Duke of Edinburgh.

Elizabeth en Philip waren jarenlang dolgelukkig samen. Prins Philip overleed in april 2021 op 99-jarige leeftijd.

Prinses Elizabeth en prins Philip met prins Charles, 1949. Beeld: BrunoPress

Koning Edward VIII

Koning Edward VIII is zonder twijfel de meest beroemde royal die zijn titel heeft opgegeven voor de liefde. Als prins was hij al een behoorlijke rokkenjager en had hij al een paar affaires met married women op de teller staan. Eén van zijn scharrels stelde hem voor aan de Amerikaanse Wallis Simpson en dat was liefde op het eerste gezicht. Wallis was in 1927 van haar eerste man Earl Spencer jr. gescheiden en was destijds getrouwd met Ernest Simpson. Edward en Wallis konden de vonken niet ontkennen en zo raakte de kroonprins opnieuw verzeild in een affaire met een getrouwde vrouw. Dit keer was het menens, aldus de prins. Hij stelde haar in 1935 voor aan zijn ouders, koning George V en koningin Mary, maar veel indruk wist Wallis niet te maken. Later was ze dan ook niet meer welkom op Buckingham Palace.

Op 20 januari 1936 overleed koning George V, waardoor Edward koning werd. In de zomer van dat jaar wist de nieuwe koning het zeker: hij wilde trouwen met Wallis. Er was echter een probleempje: Wallis was nog steeds getrouwd. Bovendien erkende de Anglicaanse Kerk, waarvan Edward als koning het hoofd was, echtscheidingen niet. Een gescheiden vrouw mocht pas hertrouwen als haar ex-man overleden was. Ook het Britse volk zou Wallis niet accepteren als koningin. Daarop besloot koning Edward VIII na nog geen jaar te hebben geregeerd – hij was zelfs nog niet gekroond – afstand te doen van de troon om te kunnen trouwen met zijn grote liefde.

"Ik vond het onmogelijk om de zware last van verantwoordelijkheid te dragen en mijn plichten als koning te vervullen zoals ik zou willen doen, zonder de hulp en steun van de vrouw van wie ik hou", liet Edward weten in zijn officiële aankondiging.

Eerste foto van de Duke en Duchess of Windsor, 1947. Beeld: BrunoPress

Prinses Mako

Prinses Mako van Japan is de meest recente royal die haar koninklijke titel heeft opgegeven voor de liefde. Mako is de oudste dochter van prins Akishino en prinses Kiko en een kleindochter van keizer Akihito. Haar vriend Kei leerde ze in 2012 kennen toen ze allebei studeerden aan de International Christian University in Tokio. Hij vroeg haar na een jaar al ten huwelijk, maar pas in 2017 werd de verloving officieel aangekondigd (knap verborgen gehouden!).

Waarom de bruiloft dan keer op keer werd uitgesteld? Er lekte uit dat er geldproblemen waren binnen de familie van Kei (zijn moeder had geld geleend van haar ex voor de rechtenstudie van Kei, de ex eiste het terug) en om gezichtsverlies te voorkomen moest Mako geduldig wachten tot haar aanstaande schoonfamilie alles had opgelost en het minischandaaltje weer vergeten was door het publiek. De royal wedding werd doorgeschoven naar 2020, maar hé, we weten allemaal dat er dat jaar heel wat bruiloften in het water vielen. Zeven jaar na de stille verloving werd er opnieuw een streep gezet door de trouwdag.

Na jaren wachten was het in 2021 dan eindelijk zover. Op 26 oktober gaven Mako en Kei elkaar het jawoord. Omdat Kei geen koninklijke titel heeft, moest Mako gelijk na het huwelijk vaarwel zeggen tegen haar keizerlijke familie. Na de plechtigheid nam Mako meteen afscheid van haar ouders, kroonprins Akishinio, kroonprinses Kiko en jongere zus prinses Kako. Ook verloor Mako meteen na de bruiloft haar titel en positie in de keizerlijke familie én ziet ze af van een flink bedrag. Ze heeft recht op 150 miljoen yen (ruim 1 miljoen euro) van de regering, omdat ze door haar huwelijk moet afzien van haar titel en lidmaatschap van het keizershuis. Deze afkoopsom heeft ze afgeslagen. Een flinke prijs voor de liefde!

Beeld: Nippon TV News 24 Japan

Prinses Sayako

Jaren voordat prinses Mako van Japan haar titel moest opgeven, was er een andere Japanse prinses die de liefde boven haar koninklijke status verkoos. Toen prinses Sayako, de enige dochter van keizer Akihito, trouwde met Yoshiki Kuroda, een gewone burger, moest ze afscheid nemen van de keizerlijke familie en alle voordelen die daarbij hoorden.

Beeld: BrunoPress

Prins Friso

Het liefdessprookje van prins Friso en Mabel Wisse Smit, wie kent 't niet? Even opfrissen: op 7 juli 2002 meldde de RVD dat Mabel 'tot de nauwe vriendenkring van de prins' behoorde. Dat Friso en Mabel meer dan goede vrienden waren, bleek wel toen ze zich op 30 juni 2003 verloofden. Niet veel later werd bekend dat Mabel er een paar opmerkelijke contacten op nahield. Zo was ze in de periode 1989-1990 goed bevriend met drugsbaron Klaas Bruinsma, die in 1991 werd vermoord. Mabel en Klaas Bruinsma zouden zelfs een liefdesrelatie hebben gehad, maar dat is altijd ontkend. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst wist Mabel tijdens hun contact niets af van de criminele activiteiten van haar 'goede vriend'. Ze zou het contact juist hebben verbroken toen ze hier achter kwam.

In de werkelijkheid zat het verhaal nét ietsje anders in elkaar. Op 2 oktober 2003 zond misdaadjournalist Peter R. de Vries zijn televisieprogramma uit met Charlie da Silva, een voormalige lijfwacht van Bruinsma. Deze verklaarde dat Mabel meerdere keren de nacht met Bruinsma had doorgebracht en dat zij zijn grote liefde was. Het was een groot schandaal, met als gevolg dat premier Jan Peter Balkenende op 10 oktober 2003 bekendmaakte dat de regering geen toestemmingswet voor het voorgenomen huwelijk zou indienen bij de Staten-Generaal. Deze toestemmingswet was nodig om Friso's recht op troonopvolging te behouden. Prins Friso kwam ineens voor een moeilijke keuze te staan: het recht op troonopvolging of de liefde? Hij koos voor de liefde en op 24 april 2004 gaven hij en Mabel elkaar het jawoord in de Oude Kerk in Delft. Met dat jawoord verloor Friso het lidmaatschap van het Koninklijk Huis en de titel 'Prins der Nederlanden'. Helemaal titelloos was Friso echter niet. In maart 2004 was bepaald dat hij de titel 'Prins van Oranje-Nassau' en het predicaat 'Koninklijke Hoogheid' mocht behouden. Ook kreeg hij vanaf zijn huwelijk de titel 'Graaf van Oranje-Nassau van Amsberg'.

Friso en Mabel kregen twee kinderen: Luana en Zaria van Oranje-Nassau van Amsberg. Op 12 augustus 2013 kwam Friso te overlijden na een ski-ongeval in Lech, Oostenrijk, op 12 februari 2012.

Beeld: BrunoPress

Koning Carol II

Koning Carol II van Roemenië stond meer bekend om zijn liefdesperikelen dan om zijn manier van regeren. In 1918 trouwde hij – tegen de regels van het koninklijk huis in – met Joanna Marie Valentina "Zizi" Lambrino, dochter van een Roemeense generaal. Samen kregen zij één zoon, Mircea Gregor Carol Lambrino. Helaas werd het huwelijk in 1919 bij koninklijk besluit ongeldig verklaard en moest Carol opnieuw op zoek naar een geschikte vrouw. Op 10 maart 1921 trouwde hij met Helena van Griekenland en Denemarken, dochter van Constantijn I van Griekenland. Zijn geluk vond Carol echter bij een andere vrouw: Elena Lupescu (of eigenlijk Magda Wolff), dochter van een joodse apotheker. Zijn buitenechtelijke relatie mondde uit in een regelrecht schandaal, waarop Carol besloot zijn titel op te geven en er samen met zijn grote liefde Elena vandoor te gaan naar Parijs. Of nou ja, grote liefde... Al snel vond Carol opnieuw de liefde (nummertje hoeveel?) bij Maria Martini, met wie hij nog enkele onechte kinderen kreeg.

Toen Carol zijn recht op de troon opgaf, volgde zijn zoon Michaël (uit zijn huwelijk met Helena) hem op. Omdat Michaël nog maar een kind was, was dit natuurlijk niet ideaal. Daarop vroeg premier Iuliu Maniu Carol in 1930 om weer terug te keren als koning van Roemenië. Voorwaarde was wel dat hij een einde zou maken aan zijn relatie met Magda. Dit keer koos Carol voor zijn koninklijke titel. Na een heerschappij van tien jaar werd hij in 1940 vanwege politieke redenen in ballingschap gedwongen. In 1947 trouwde hij uiteindelijk met Magda Lupescu.

Prins Carol van Roemenië, 1900. Beeld: Library of Congress, Picryl
Misschien ook voor jou:
Van paleis naar bezemkast: het nieuwe leven van ex-prinses Mako
Royalty
  • Hello!
  • BrunoPress