Inmiddels de 40 jaar voorbij en wil je afvallen? Zo pak je dat aan

Deze tips kunnen je helpen.

Gelukkig leren we steeds meer om van ons lichaam te houden zoals het is. Yay for self-love! Maar in sommige gevallen wil je misschien wat afvallen om je algehele gezondheid te verbeteren en dat is natuurlijk óók prima. Vanaf je veertigste kan afvallen echter net even wat moeilijker zijn. Toch hebben we een aantal tips voor je om het je makkelijker te maken.

Voordelen

Veertig worden heeft tig voordelen. Je bent een stuk wijzer, eerlijker en bewuster dan de jaren ervoor. Bovendien waardeer je nog meer wat je ouders vroeger voor je hebben gedaan en weet je goed wie je echte vrienden zijn. Helaas brengt veertig worden ook een nadeel met zich mee. Je metabolisme werkt minder snel dan daarvoor. Op gewicht blijven of een paar pondjes verliezen, kan daardoor net wat lastiger zijn. Dat betekent gelukkig niet dat het onmogelijk is.

Blijf koolhydraten eten

Zie koolhydraten als brandstof voor je lichaam. Vers fruit, volkoren granen en aardappelen zitten vol vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Het is dan ook helemaal niet nodig om koolhydraten te vermijden als je een beetje wilt afvallen. Het is echter wel belangrijk om op de grootte van je porties te letten. Als je elke dag tig koolhydraten naar binnen werkt, kom je veel sneller aan. Eet bijvoorbeeld tijdens het avondeten een net wat kleinere portie koolhydraten en wat meer groentes.

Het draait allemaal om de goede balans

Een voedingsdeskundige nam onder de loep hoe je het beste kunt bepalen hoeveel koolhydraten je op een dag zou moeten consumeren. Volgens de deskundige zou 40 procent van je voeding uit koolhydraten moeten bestaan. Dit gecombineerd met gezonde vetten, groentes en proteïne.

Eet meer groentes

Veel mensen overschatten nog steeds hoeveel groentes ze eigenlijk eten. In de praktijk eten velen niet genoeg groente. Probeer daarom ook aan het ontbijt, de lunch en het avondeten wat groentes toe te voegen. Heb je zin in een omelet als lunch of ontbijt? Voeg daar dan nog wat geraspte courgette, gesneden champignons en een handje spinazie aan toe. Varieer ook in de manier waarop je je groentes bereidt. Wok ze de ene keer, doe ze een andere keer in de oven of roerbak ze.

Drink niet te veel alcohol

Het is makkelijk om te vergeten dat in een glaasje rode wijn (100 milliliter) al zo’n 82 calorieën zitten. Je mag heus wel af en toe genieten van een wijntje, maar doe het met mate. Als je meer dan één glas wijn per dag drinkt, wordt het lastiger om af te vallen. Niet alleen vanwege de calorieën, maar ook andere factoren spelen een rol. Door alcohol wordt de eetlust gestimuleerd. Vaak eet je daardoor meer dan je anders zou consumeren. Als je alcohol hebt gedronken, wordt het afbreken van de alcohol prioriteit voor je lichaam. Het eten dat je hebt gehad, wordt daardoor minder snel verbrand. Ook kan een teveel aan alcohol je nachtrust verstoren. En laat een goede nachtrust ook meteen gekoppeld zijn aan je metabolisme en ophoping van buikvet.

Ga niet op dieet

Lightproducten bevatten veel kunstmatige chemicaliën om ervoor te zorgen dat er minder calorieën, koolhydraten, suikers of vetten in een product zitten. Lightproducten kunnen er bovendien voor zorgen dat je juist meer trek krijgt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat je als je overschakelt van bewerkte voedingsmiddelen naar onbewerkte voedingsmiddelen je meer calorieën verbrandt. In plaats van een caloriearme diepvriesmaaltijd kun je beter een stevige linzensoep maken. Eet niet een paar vetarme koekjes als je zin hebt in een snack. Pak liever een appel die je eet met wat amandelboter of snoep wat pure chocolade. Overigens is het helemaal geen probleem om af en toe wel gewoon een Snickers te pakken.

Bron: Tips en weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws