Welke royals hebben ook hun titels moeten opgeven?

Zij mogen bijvoorbeeld geen His/Her Royal Highness meer gebruiken.

Soms vanwege een schandaal, soms vanwege de liefde, soms vanwege een carrièreswitch: ook deze royals moesten hun titels opgeven.

Prins Andrew

Donderdagavond liet Buckingham Palace weten dat prins Andrew, de zoon van Queen Elizabeth die betrokken is bij een misbruikrechtszaak, zijn militaire titels niet meer zal gebruiken en geen koninklijke taken meer zal vervullen. Ook zal hij niet langer het predicaat His Royal Highness – Zijne Koninklijke Hoogheid – gebruiken.

Andrew is zéker niet de eerste die titels in moet leveren. In de recente geschiedenis zijn de Windsors meerdere Koninklijke Hoogheden verloren, en ook royals elders in de wereld gaven hun titels op na schaamte en schande. Of ’n stuk romantischer: om hun hart te volgen.

Prinses Diana

prinses Diana
Beeld: BrunoPress

Na haar echtscheiding van prins Charles in 1996 moest prinses Diana ook afstand doen van haar Her Royal Highness-titel. Toch was het geen volledige koninklijke exit: Diana mocht zichzelf prinses blijven noemen, haar woning in Kensington Palace blijven gebruiken en onder andere gebruik blijven maken van de koninklijke vliegtuigen.

Sarah Ferguson

Beeld: BrunoPress

Sarah Feruguson, de hertogin van York, moest net als haar ex-man nu afstand doen van de Koninklijke Hoogheid-titel. Wel is ze zichzelf altijd Duchess of York blijven noemen. De koninklijke titel prijkt steevast op de door haar geschreven kinderboeken en romans, om ze nét iets beter over de toonbank te laten gaan.

Prins Harry & Meghan, hertogin van Sussex

Beeld: BrunoPress

Hetzelfde geldt voor prins Harry en Meghan, de hertogin van Sussex. Ook zij zijn hun hertogdom niet verloren en schromen niet om hun titels ook ná hun royal exit nog te gebruiken. Daarentegen mogen Harry en Meghan sinds ze zijn opgestapt als werkende leden van de koninklijke familie ook geen His/Her Royal Highness meer voor hun naam zetten.

Prinses Märtha Louise

Beeld: BrunoPress

De Noorse prinses Märtha Louise heeft naast haar werk als royal ook nog een heel ander carrièrepad, met boeken en ondernemingen op het gebied van spiritualiteit. “Ik gebruik de titel prinses wanneer ik het Koninklijk Huis vertegenwoordig, mijn officiële taken volbreng in binnen- en buitenland en in privésituaties. Ik gebruik mijn prinsessentitel niet meer in commerciële situaties”, verklaarde ze een aantal jaar geleden (na enige druk van bovenaf). Eerder deed ze al afstand van ‘Koninklijke Hoogheid’.

Vijf kleinkinderen van koning Carl Gustaf

Beeld: BrunoPress

In 2019 moesten vijf (piepjonge) kleinkinderen van de Zweedse koning Carl Gustaf hun ‘Koninklijke Hoogheid’-predicaat inleveren. Dat was niet slecht bedoeld: de koning koos hiervoor zodat de kinderen later niet verplicht zijn om voor het koninklijk huis te werken en meer vrijheid hebben. En minder werkende royals hebben, dat scheelt ook weer in de koninklijke kas. Het betreft de drie kinderen van prinses Madeleine (prinses Adrienne, prinses Leonore en prins Nicolas) en twee kinderen van prins Carl Philip (prins Gabriel en prins Alexander). Zijn jongste zoon, prins Julian, werd onder de nieuwe regelgeving geboren.

Hoe onder meer prins Friso, prinses Mako en koning Edward VIII hun titels opgaven voor de liefde lees je hier.

Afstand nemen

Prins Andrew stond al langer onder druk om zijn functies en titels neer te leggen. Hoewel hij nog ‘gewoon’ prins én Duke of York blijft, is het afstand doen van His Royal Highness alsnog van grote betekenis, vertelt royaltykenner Victoria Murphy aan 9Honey. “De koninklijke familie heeft nu nog meer afstand van Andrew genomen en het is een duidelijk teken dat ze hem niet meer steunen.” Al is het strippen van een aanspreektitel niet genoeg om het hachje van de rest van de Windsors de redden. “Natuurlijk blijft hij wel de zoon van de Queen, dus de rechtszaak blijft hoe dan ook gevolgen hebben voor de monarchie.”

Bron: People, 9Honey, Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws