Wat gebeurt er eigenlijk met de titels van Fergie, Beatrice en Eugenie?

Prins Andrew heeft zijn ZKH-titel ingeleverd, maar wat betekent dat voor de rest van de Yorks?

Prins Andrew heeft zijn militaire functies neergelegd en gaat niet langer als ‘Zijne Koninklijke Hoogheid’ door het leven, maar wat betekent dat voor ex Sarah Ferguson, de hertogin van York, en zijn dochters prinses Beatrice en prinses Eugenie?

Titels ingeleverd

Vorige week maakte Buckingham Palace bekend dat prins Andrew, de tweede zoon van Queen Elizabeth, afstand doet van zijn militaire functies en koninklijke beschermheerschappen. Ook zal hij niet langer het predicaat His Royal Highness gebruiken. Allemaal om duidelijk te maken dat de schandaalprins, die aangeklaagd is vanwege seksueel misbruik, niet langer actief betrokken is bij de Royal Family.

Wel is Andrew nog altijd prins én bovendien hertog van York. Dus hoe nadelig is het eigenlijk om geen Koninklijke Hoogheid meer te zijn? Best nadelig, legt royaltykenner Rebecca Cope uit in TatlerAls je geen Koninklijke Hoogheid meer bent, heb je namelijk ook geen recht meer op een toelage van het hof. Daarnaast moet je betalen voor je eigen beveiliging (prins Harry weet er alles van). Bovendien wordt er niet meer voor je gebogen of geknikst, wat nog altijd dagelijkse gang van zaken is binnen de Britse paleismuren. Gaan Fergie, Beatrice en Eugenie ook iets merken van dit titelverlies?

Duchess of York

Fergie, oftewel Sarah Ferguson, Duchess of York, is al jarenlang geen Royal Highness meer. Toen ze in de jaren negentig scheidde van prins Andrew, leverde ze dat koninklijke privilege al in. Wel mocht ze zichzelf hertogin van York blijven noemen, naar de titel van haar ex. Daar komt nu geen verandering in, meent een koninklijke bron van de Daily Mail (via Marie Claire): “Dat is sinds haar scheiding haar titel gebleven en zo blijft het ook. Andrew is nog steeds de hertog van York, dus het kan gewoon.” Alleen als Fergie besluit om met iemand anders te trouwen, moet ze definitief afscheid nemen van haar titel.

De hertogin van York. Beeld: BrunoPress

Prinsessen Beatrice en Eugenie

Prinses Beatrice en prinses Eugenie hebben bij hun geboorte de Koninklijke Hoogheid-status van hun vader geërfd. Hoewel Andrew ‘m nu moet inleveren, heeft dat geen gevolgen voor de zussen. Ze blijven beiden Her Royal Highness, wat onder andere betekent dat Kate Middleton ‘gewoon’ voor hen moet blijven kniksen. Maar dat hun koninklijke titels hetzelfde blijven, betekent niet dat er helemaal niets verandert. Koningshuisdeskundigen zijn het erover eens dat prinses Beatrice en prinses Eugenie geen grotere rol binnen The Firm op zich gaan nemen. Extra werkende royals zouden welkom zijn nu prins Andrew, prins Harry en hertogin Meghan alle drie hun taken hebben neergelegd, maar de reputatieschade van de Yorkies is te groot om ‘Bea’ en ‘Euge’ in te schakelen.

“Op dit moment hebben ze een beperkt aantal koninklijke verplichtingen. Maar uitbreiding van hun rol, wat een mogelijkheid was omdat er steeds minder jonge senior royals zijn, is nu uitgesloten in de toekomst”, legt Richard Fitzwilliams uit aan Express. Aan toewijding ligt het niet. Prinses Eugenie en prinses Beatrice hebben hun grootmoeder, Queen Elizabeth, en de monarchie áltijd gesteund. Maar nu hun vader van het koninklijke toneel verdwijnt, kunnen zij simpelweg geen centralere rol krijgen.

Bron: Royal Central, Tatler, Express, Marie Claire | Beeld: BrunoPress

 

Laatste nieuws