Team prins Harry legt uit waarom Lilibet de Queen niet kan ontmoeten

De Sussexjes kunnen niet terug naar Engeland en stappen naar de rechter.

Prins Harry zou zijn dochtertje dolgraag voorstellen aan haar overgrootmoeder, Queen Elizabeth, maar het risico om met Lili de oversteek naar Engeland te maken is té groot. Een woordvoerder van de Sussexjes legt het uit.

Geen terugkeer

Toen prins Harry en Meghan, de hertogin van Sussex, in 2020 opstapten als werkende royals, moesten ze ook de door het paleis verzorgde beveiliging opgeven. Sindsdien zorgen Harry en Meg voor hun eigen, Amerikaanse beveiligingsteam, maar die volstaat niet wanneer ze Engeland bezoeken. Het securityteam uit Californië heeft in Londen bijvoorbeeld niet dezelfde bevoegdheden en is bovendien niet op de hoogte van de plaatselijke veiligheidsinformatie.

Het ging al een keer bijna mis, laat een woordvoerder weten. Toen prins Harry afgelopen zomer de Britse hoofdstad bezocht, zou zijn veiligheid in gevaar zijn gebracht doordat hij niet beschermd werd door de politie aldaar. Prins Harry stapt nu naar de rechter om die bescherming van de politie wél te krijgen, omdat hij anders zijn gezin nooit meer mee kan nemen naar Engeland. “Prins Harry en zijn gezin kunnen niet terugkeren naar hun thuisland”, zo meldt een woordvoerder van de Sussexjes in Daily Mail.

Veiligheidsrisico voor het leven

In de verklaring staat dat prins Harry zelf wil betalen voor de Britse politiebeveiliging. “Zijn doel is simpelweg om de veiligheid van zichzelf en zijn gezin te garanderen wanneer ze in het Verenigd Koninkrijk zijn, zodat zijn kinderen zijn thuisland kunnen leren kennen.”

“Prins Harry heeft bij zijn geboorte een veiligheidsrisico voor het leven meegekregen. […] Hoewel zijn rol binnen de instelling is veranderd, is zijn profiel als lid van de Koninklijke Familie dat niet, noch de dreiging voor hem en zijn familie.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alexi Lubomirski (@alexilubomirski)

Naar Engeland

Lange tijd leek het erop dat prins Harry, Meghan Markle en hun kinderen Archie en Lili dit jaar voor het eerst met zijn viertjes naar Engeland zouden gaan om het platinajubileum van Queen Elizabeth te vieren. Harry is het enige gezinslid dat de afgelopen jaren terug is geweest in het land. De Royal Family heeft ook dochter Lili (ruim zeven maanden oud) nog niet kunnen ontmoeten. Maar om de oceaan over te steken, moet eerst de veiligheidssituatie zijn opgelost, laat team Sussex weten.

“Het VK zal altijd het land en het thuis van prins Harry zijn, en hij wil dat zijn vrouw en kinderen daar veilig zijn. Door het gebrek aan politiebescherming bestaat er een te groot persoonlijk risico. Prins Harry hoopt met deze juridische stap, na bijna twee jaar vragen om beveiliging in het VK, deze situatie te verhelpen.”

Bron: Town & Country, NOS | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws