Waarom Queen Elizabeth alleen wilde zitten tijdens de uitvaart van prins Philip

Royal duties gaan vóór persoonlijk verdriet.

Op 9 april vorig jaar overleed prins Philip. Ruim een week later, op 17 april, vond zijn uitvaart plaats in heel kleine kring vanwege het coronavirus. De foto waarop Queen Elizabeth helemaal alleen zit op de uitvaart van haar eigen man, blijft een droevig beeld. Zelfs op dit moment vond de Queen haar plicht belangrijker dan haar privéleven, blijkt nu. 

Beperkingen

Iedereen heeft de hartverscheurende afbeelding vorig jaar wel voorbij zien komen: Elizabeth die moederziel alleen op een kerkbankje zit. Het werd één van de meest herkenbare beelden van 2021. Door de coronabeperkingen die op dat moment in Engeland van kracht waren, mochten er maximaal dertig gasten bij een uitvaart aanwezig zijn. Ook mochten leden van hetzelfde huishouden wel naast elkaar zitten, maar moesten ze op afstand blijven van mensen uit andere huishoudens. Pas in mei vorig jaar werden die regels versoepeld.

Uitzondering geweigerd

Het tijdschrift Private Eye maakte bekend dat er vlak voor de uitvaart vanuit Downing Street (waar de ambtswoning van de Britse premier staat) een voorstel aan de koningin is gedaan. In dat voorstel stond dat er voor het afscheid van prins Philip een uitzondering kon worden gemaakt. Dat zou inhouden dat er meer mensen bij aanwezig mochten zijn dan bij ‘reguliere’ uitvaarten op dat moment. Volgens de publicatie heeft de Queen dat voorstel afgewezen. Haar reden was dat het oneerlijk zou zijn tegenover andere inwoners van het Verenigd Koninkrijk die tijdens de pandemie geliefden hebben verloren. Ook wilde ze geen verkeerd voorbeeld geven.

prins-philip-kist

De uitvaart van prins Philip: de kist is net de kerk binnengedragen. Rechts is Queen Elizabeth te zien. Beeld: BrunoPress, Yui Mok / Avalon

Eenzaam rouwen

In Engeland heeft Queen Elizabeth veel lof ontvangen voor haar keuze. Iedereen weet hoe belangrijk haar huwelijk met Philip, dat in totaal 73 (!) jaar heeft standgehouden, voor Elizabeth was. Toch koos ze ervoor om zich volledig af te zonderen en in eenzaamheid te rouwen, zoals veel andere Engelsen ook gedwongen waren om te doen.

Illegaal afscheidsfeest

Het voorstel aan de Queen komt naar buiten nu Downing Street zelf onder vuur ligt. Een dag voor de uitvaart gebeurde vond er in de ambtswoning een feest plaats om het afscheid van een personeelslid van premier Johnson te vieren. Hoewel Johnson zelf niet bij het feest aanwezig was, kwam het hem duur te staan en moest hij flink door het stof. Dat Elizabeth een dag later bij de uitvaart van haar echtgenoot wél alle regels in acht nam en geen uitzondering maakte, wordt nu met applaus ontvangen – hoe droevig het beeld ook is.

Bron: Honey Nine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws