Waarom de Queen haar jubileum bijna nooit publiekelijk viert

Vandaag zit Queen Elizabeth 70 jaar op de troon en viert zij haar platinum jubileum. Maar grote feestelijkheden hoef je niet te verwachten. Waarom is dat eigenlijk?

Vandaag is het een bijzonder grote dag voor Queen Elizabeth: het is namelijk zeventig jaar geleden dat zij de troon besteeg. In Engeland is er echter bijna geen aandacht voor deze mijlpaal. Geen grote parade, geen pomp and circumstance… Maar waarom eigenlijk?

Kroning

In Nederland is het elk jaar feest op 27 april: we staan dan stil bij de verjaardag van koning Willem-Alexander. Maar omdat zijn inauguratie er slechts een paar dagen na plaatsvond, vieren we stiekem ook een kléin beetje de mijlpalen sinds zijn kroning.

En met hoeveel de Britten van hun koningshuis houden, zou je allicht verwachten dat het daar ook zo gaat. Toch heeft het een heel goede reden dat Queen Liz de dag van haar troonsbestijging liever niet tot een groot feest omtovert.

Een roerig jaar

Vandaag is het dus zeventig jaar geleden dat Elizabeth II aan het hoofd kwam te staan van de Britse royals. De destijds 25-jarige jongedame had een zware last te dragen, maar met haar zeven decennia op de troon is ze nu de langstzittende levende monarch ter wereld. Nu zij inmiddels 95 lentes jong is, is de koningin niet meer zo kwik als vroeger en dit hebben we de afgelopen maanden duidelijk kunnen zien.

elizabeth jubileum
Het toonbeeld van treurnis: Queen Elizabeth eenzaam in de kerkbanken bij de uitvaart van Philip. (Beeld: Brunopress)

Zo is de koningin al enige tijd niet meer bij evenementen en ceremonies aanwezig geweest vanwege haar gezondheid. Met kerst was daar nog wel de vertrouwde toespraak vanuit Windsor Castle, maar ook alle feestelijkheden moest zij (ook vanwege de pandemie) aan zich voorbij laten gaan. Bovendien is het afgelopen jaar niet makkelijk geweest voor de Engelse monarch: met het omstreden interview van de Sussexjes, het overlijden van grote liefde prins Philip, én de rechtszaak rond zoon Andrew heeft Elizabeth genoeg aan haar hoofd gehad het afgelopen jaar.

Platina jubileum

Maar vandaag sluit de koningin haar 69e jaar op de troon dus af en is het tijd voor haar platina jubileum. Toch wordt deze mijlpaal niet uitgebreid gevierd. De royal verblijft momenteel in Sandringham, schrijft de Daily Mail, waar zij normaliter haar kerst doorbrengt. Dat ging afgelopen jaar niet door, maar nu is Elizabeth dus toch naar haar estate afgereisd. Volgens bronnen zal ze hier achter gesloten deuren met naaste familie haar jubileum vieren.

Geen groot feest dus. Natuurlijk speelt corona hier ongetwijfeld een rol, maar deze beslissing heeft ook een andere reden, schrijft Hello Magazine. Het bestijgen van de troon gebeurt in Britse kringen namelijk onmiddellijk na het overlijden van de voorgaande monarch. Zo is 6 februari niet alleen het zeventigjarig jubileum van Elizabeth, maar ook de datum waarop haar vader, George VI, overleed. Zo feestelijk is het bestijgen van de troon dus absoluut niet voor de Engelse royalty. Hoe dan ook: zelfs in besloten kring is een platina jubileum namelijk niet niks. Moge er nog vele jaren volgen!

Bron: Hello Magazine, Daily Mail | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws