Voel je je vaak futloos? Grote kans dat het door een vitaminetekort komt

Waarschijnlijk krijg je hier te weinig van binnen.

Ben je opvallend vaak moe of heb je last van andere gezondheidsklachten waar je geen vinger op kunt leggen? Hoogstwaarschijnlijk speelt je voedingspatroon een grote rol. Er zijn namelijk verschillende voedingstekorten die vaak voorkomen en voor problemen kunnen zorgen.

Voeding analyseren

Als je je vaak niet fit voelt, kan dat komen doordat je niet gevarieerd genoeg eet. Het is bij klachten geen slecht idee om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. We zetten een aantal veelvoorkomende tekorten op het gebied van voeding voor je op een rij. Wellicht zijn ze meteen herkenbaar.

Vitamine D

Vooral in het najaar hebben veel mensen last van een tekort aan vitamine D. Dit komt doordat ons lichaam die vitamine opneemt wanneer we aan de zon worden blootgesteld. Wie niet genoeg vitamine D binnenkrijgt, kan snel vermoeid raken. Helaas leven we in een land waarin er tijdens de herfst en winter niet bepaald veel zonnige dagen zijn, waardoor het lastig is om ons vitamine D-niveau op peil te houden. Gelukkig is het wel zo dat je ook vitamine D kunt opnemen op dagen die niet al te bewolkt zijn. De truc is dus om gedurende de grauwe maanden op elke redelijke dag zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen. Ook kun je supplementen slikken om je vitamine D aan te vullen, wat zeker in de winter voor bijna iedereen een aanrader is.

Calcium

Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen is calcium erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat je botten sterk blijven en je je fit blijft voelen. Calcium zou je uit supplementen kunnen halen, maar er wordt nog weleens getwijfeld aan de werking daarvan. Het is daarom verstandiger om calcium zoveel mogelijk uit bepaalde voeding te halen. Waar het zoal in zit? Denk aan donkergroene groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli, maar ook aan zuivelproducten, peulvruchten en noten.

IJzer

Een derde tekort dat voor een daling van je energieniveau kan zorgen, is een ijzertekort. Het gaat daarbij vooral om heemijzer, de soort die voornamelijk in dierlijke producten zit en makkelijk door je lichaam wordt opgenomen. Vooral voor veganisten en vegetariërs is het dus belangrijk om extra goed op hun ijzergehalte te letten. Alternatieven voor de dierlijke producten die ervoor zorgen dat je genoeg ijzer binnenkrijgt, zijn zaden, bladgroenten (spinazie, boerenkool) en bonen. Ook kun je supplementen slikken om je ijzerniveau aan te vullen. Doe dat wel altijd in overleg met je huisarts, omdat een ijzeroverschot dan op de loer ligt. Het gaat allemaal om de gulden middenweg!

Bron: Margriet | Beeld: iStock

Laatste nieuws