Oranjes aanwezig bij herdenkingsdienst voor prins Philip, maar komt de Queen ook?

De 95-jarige Queen Elizabeth kwakkelt al een tijdje met haar gezondheid.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix reizen vandaag af naar Engeland om de herdenkingsdienst voor prins Philip bij te wonen. De Britten houden zich echter bezig met slechts één ding: zal de Queen, die al een tijdje kwakkelt met haar gezondheid, erbij zijn? 

Herdenkingsdienst

Het is bijna een jaar geleden dat prins Philip kwam te overlijden. De hertog van Edinburgh overleed op 9 april 2021 op 99-jarige leeftijd in Windsor Castle. Vandaag, op 29 maart, herdenkt de Royal Family Philip om zijn toewijding aan zijn familie, de natie, de Commonwealth en in het bijzonder voor zijn bijdrage aan het openbare leven. De zevenhonderd liefdadigheidsorganisaties die hij zijn hele leven steunde, net als zijn gelijknamige The Duke of Edinburgh Award, zullen ook centraal staan in de dienst.

Daarnaast zal er aandacht zijn voor Philips strijd om kansen te creëren voor jonge mensen, het bevorderen van milieubeheer en -behoud en het ondersteunen van de strijdkrachten.

Flinke gastenlijst

Royals van over de hele wereld reizen vandaag af naar Engeland om de herdenkingsdienst voor prins Philip bij te wonen. Onder meer koning Philippe en koningin Mathilde van België, koningin Margrethe II van Denemarken, prins Albert van Monaco en koning Felipe en koningin Letizia van Spanje zullen een laatste eer aan de hertog van Edinburgh bewijzen. Ook onze eigen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix wonen de dienst bij, die vandaag om 12.30 uur Nederlandse tijd begint in Westminster Abbey in Londen.

Ook veel leden van het Huis Windsor zullen bij de herdenkingsdienst aanwezig zijn, waaronder de controversiële prins Andrew met zijn dochters prinses Beatrice en prinses Eugenie. De laatste jaren kwam Andrew volop in het nieuws vanwege zijn vriendschap met Jeffrey Epstein, die jarenlang tientallen minderjarige meisjes misbruikt zou hebben. Ook Andrew werd ervan beschuldigd een meisje van zeventien jaar seksueel te hebben misbruikt. Hoewel hij alle beschuldigingen ontkende, deed hij afstand van zijn koninklijke titels. Daarnaast trof hij een financiële schikking met het vermeende slachtoffer.

Grote afwezigen

Wie niet bij de herdenkingsdienst van prins Philip aanwezig zullen zijn, zijn kleinzoon prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. De twee legden in 2020 hun koninklijke taken neer en deden afstand van hun koninklijke titels. Ze verhuisden naar het zonnige Californië in de Verenigde Staten. Waarom Harry en Meghan niet aanwezig zijn om de laatste eer aan de hertog van Edinburgh te bewijzen? Dat zit ‘m in de beveiliging. De ex-royals moeten namelijk zelf hun beveiliging betalen – wat een flinke duit gaat kosten voor een tripje naar Engeland.

Gaat de Queen het redden?

De vraag die iedereen bezighoudt: zal Queen Elizabeth bij de herdenkingsdienst van haar wijlen echtgenoot aanwezig zijn? De 95-jarige koningin kampt al een tijdlang met een broze gezondheid. “Ze oogt broos. Tijdens de begrafenis vorig jaar zag ze er al slecht uit. Voor het eerst liep ze met een stok. De bevolking vraagt zich af hoelang ze het nog vol kan houden zonder Philip, die haar steun en toeverlaat was”, zegt RTL-correspondent Anne Saenen tegen RTL Boulevard. Afgelopen februari liep de Queen daarnaast ook nog een coronabesmetting op en moest ze meerdere evenementen afzeggen.

Hoewel de Britse koningin inmiddels weer hersteld is van het coronavirus, zou haar gezondheid nog steeds zwak zijn. Toch zegt koningin Elizabeth alles op alles te zetten om bij de herdenkingsdienst van prins Philip te zijn. “Ze doet er alles aan om erbij te zijn. Maar stel dat ze vandaag toch niet komt, terwijl we weten dat ze er dolgraag bij wil zijn dan zou dat veel zeggen over haar gezondheid.”

Bron: Hello!, RTL Boulevard | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws