Hoe de Queen ervoor zorgde dat prinses Charlotte niet de titel ‘Lady’ kreeg

De titel 'prinses' was niet bepaald vanzelfsprekend.

Tegenwoordig kennen we de dochter van prins William en hertogin Kate als prinses Charlotte, maar het scheelde niet veel of we hadden haar gekend als ‘Lady Charlotte’. Waarom de zesjarige Charlotte niet met Lady, maar met prinses wordt aangesproken, heeft alles met haar overgrootmoeder de Queen te maken. 

Lady Charlotte

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Charlotte van Cambridge werd geboren in 2015 en is het tweede kind van de toekomstige koning en koningin van Engeland, prins William en hertogin Kate. Net als haar oudere broer George kreeg ze gelijk bij haar geboorte de HKH- en prinsessentitel, maar vanzelfsprekend was dit absoluut niet. Het Letters Patent dat in 1917 werd uitgegeven door koning George V, bepaalde namelijk dat Charlotte eigenlijk door het leven zou moeten gaan als ‘Lady’ en niet als prinses.

Eeuwenoude traditie

Hoe dat precies zit? Nou, dat zit zo. In het Letters Patent staat precies aangegeven wie binnen de koninklijke familie koninklijke titels krijgt en wie niet. Zo staat erin dat alle kinderen van de soeverein HKH-predicaten en prinsen- of prinsessentitels krijgen. Ook de kleinkinderen van de soeverein – op voorwaarde dat hun vader een zoon van de vorst is – komen in aanmerking voor de koninklijke titels, net als de oudste zoon van de oudste zoon van de Prins van Wales (de Britse troonopvolger).

Op deze manier was het vanzelfsprekend dat de zoon van prins William en zijn vrouw Kate, prins George, wel in aanmerking zou komen voor de titel. Voor Charlotte was dat echter niet het geval. Afgaande op het Letters Patent had zij niet het recht om met Hare Koninklijke Majesteit of prinses te worden aangesproken – zelfs niet als ze eerder dan haar broer was geboren.

Royal Reunion
Prins William en hertogin Kate met hun kinderen prins George en prinses Charlotte | Beeld: BrunoPress

Queen stak er een stokje voor

Maar we weten allemaal dat de dochter van de Cambridge’jes niet als Lady door het leven gaat, maar als prinses. Volgens koninklijke historicus Marlene Koenig heeft de Queen daarvoor gezorgd. Toen Kate zwanger was van haar eerste kind, gaf de Britse koningin een Letters Patent uit dat ervoor zorgde dat alle Cambridge-kinderen bekend zouden staan als prins of prinses.

“Als Charlotte als eerste was geboren onder het Letters Patent uit 1917, dan zou ze Lady Charlotte Mountbatten-Windsor zijn geweest”, vertelt Koenig aan Express. Dit omdat ze een achterkleindochter in de mannelijke lijn was, en alleen de oudste zoon van de oudste zoon van de Prins van Wales het recht had om een HKH-predicaat te dragen. “Dus de koningin heeft dat kleine probleem opgelost.” Aha!

Bron: Express | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws