Beau Voyage: de Italiaanse jetset parel Capri

La dolca vita. Iedereen droomt ervan, maar op Capri ligt het goede leven écht voor het oprapen.

Voor de kust van Napels prijkt Capri: sprookjesachtig eiland met een legendarische aantrekkingskracht op de rich & famous. Van Jennifer Lopez tot Sylvie Meis: Ze stapten allemaal op de boot naar deze Italiaanse jetset parel.

La dolce vita

La dolca vita. Iedereen droomt ervan, maar op Capri ligt het goede leven écht voor het oprapen. In de achttiende eeuw vond de Europese adel het er al goed toeven. In de negentiende eeuw was het Italiaanse eiland een toevluchtsoord voor homoseksuele schrijvers, aangevoerd door Oscar Wilde. En in de jaren zestig van de vorige eeuw maakten Jackie Kennedy, Pablo Picasso en Brigitte Bardot het eiland wereldberoemd. Tegenwoordig loop je er celebs als Heidi Klum, Kylie Jenner en Kim Kardashian tegen het lijf, net als Leonardo DiCaprio, Mat­thew McConaughey en George Clooney. En dan flaneren er ook nog eens tal van Nederlandse showbizzhelden, onder wie Sylvie Meis, Nikkie Plessen, Estelle Cruijff, Winston Gerschtanowitz en Danielle Oerlemans. Kortom: noem een beroemde naam, natio­naal of internationaal, dood of levend, en die heeft vast ooit voet aan wal gezet in Capri, de zeeparel die je bereikt met de boot vanaf Napels of Sorrento.

Mierennest aan het water

Capri heeft alles wat een eiland zo heerlijk maakt; van geurende olijfbomen tot kleine strandjes, van onwerkelijk blauw water tot een menukaart vol verse vis. Het is klein, slechts tien kilometer groot, en niet toegankelijk voor (toeristen)auto’s. Je komt aan bij Marina Grande, het best te omschrijven als een mierennest aan het water, met kleine straatjes vol restaurants, barretjes, ijssalons en souvenirwinkels, waar het heerlijk mensen kijken is. Een boottocht rond het eiland is een must. Mijd de toeristen scheepjes en investeer in een privéboot met schipper. (Als je bij de entree van de haven staat, zal er al snel een schipper naar je toe komen om zijn diensten en boot aan te bieden. De prijs is afhankelijk van de drukte.) In anderhalf uur vaar je het eiland rond, langs verborgen strandjes, mysterieuze grotten, imposante rotspartijen en de azuurblauwe waterstrook waar Mario Testino de foto’s schoot voor Dolce & Gabbana’s Light Blue­campagne.

Opgelet! Een tourist trap is De Blauwe Grot (Italiaans: Grotta Azzurra). Je moet, terwijl je in een file van bootjes ligt te wachten, overstappen op een klein sloepje waarna je deze schipper een fooi moet geven én entree moet betalen voor de grot (waar je een halve minuut in mag kijken). Die grot is inder­daad mooi blauw. Maar niet zo blauw als op de ansichtkaarten. Doe. Het. Niet.

De broek van Audrey

Het stadje Capri ligt hoog boven de haven. Je kunt een bus of cabriolet­taxi omhoog nemen of zelf lopen (let op: steiler dan steil, kuitkramp gegarandeerd), maar de leukste weg is met de kabelbaan. (Heb je te veel bagage bij je voor de kabelbaan? In de haven vind je chauffeurs die met kleine wagentjes je koffers naar je hotel brengen.) Onderweg kijk je uit over bloeiende citroen­ bomen, traditionele huisjes, een kleine Madonna en de Golf van Napels, die schittert in het zonlicht. De kabelbaan eindigt in La Piazzetta, de bijnaam van Piazza Umberto I, het kloppend hart van Capri (waar een cola light zeven euro kost). Hier is het ge­nieten van oude pracht en praal, zoals de voormalige kathedraal Santo Stefano met zijn marmeren vloer. Én van modern design. Louis Vuitton, Gucci, Valentino, Fendi, Blumarine, Dior, Alberta Ferretti, Balenciaga… Het stikt er van de designer boetieks. Een must visit is La Parisienne aan de Piazza Umberto I. In deze boetiek koop je je eigen handgemaakte capribroek. (Fashio­nista’s als Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Greta Garbo en Sophia Loren gingen je voor).

6x goed voorbereid

  1. Ga niet in het hoogseizoen. Tenzij je over hoofden wilt lopen.
  2. De beste uitvalsbasis voor Capri is Excelsior Vittoria in Sorrento. Omzoomd door het groen van de tuin kijk je vanaf het terras van dit statige logeeradres uit op Napels en zie je het silhouet van de Vesuvius en Capri. Het hotel heeft een privélift naar de haven.
  3. Als je de (huur)auto achterlaat in (de haven van) Sorrento, check dan goed de recensies van de parkeergarages. De één gaat wat vriendelijker met je bolide om dan de ander.
  4. De stranden van Capri zijn niet heel bijzonder: veelal privé, klein, vol kiezels en meestal louter te bereiken via boot of steile weg. Waterschoenen zijn het toverwoord.
  5. Voor liefhebbers van wandelen: de Pizzolungo (775 treden, afgewisseld met vlakke stukken) biedt zowel in de zomer­ als in de wintermaanden fenomenale panorama’s.
  6. Alleen Russische golddiggers dragen hakken op Capri. Plat is een moetje. Let op: luidruchtige sandalen zijn op het eiland bij wet verboden. (Nee, dit is géén grapje.)

Leukste souvenir

Een luchtje van Carthusia, het parfumhuis dat vijf verkooppun­ten heeft op het eiland. De legende gaat dat de kloosteroverste van het Karthuizerklooster (Italiaans: Certosa di San Giacomo) in 1380 bezoek kreeg van koningin Joan van Anjou. Hij verza­melde de mooiste bloemen van het eiland en legde ze in water­ bakken. Toen hij de bloemen na drie dagen weghaalde, bleef er een mysterieuze geur achter. Samen met een alchemist ging de monnik vervolgens aan de gang en zo was het eerste parfum van Carthusia geboren.

Tekst: Sandra ten Brink | Beeld: iStock, Pexels, Unsplash

Laatste nieuws