Glamour met een knipoog

Deze bijzondere openingszin gebruikte Camilla bij haar eerste ontmoeting met prins Charles

Hoe versier je een royal? Door over je voorouders te beginnen, blijkbaar.

Royal visit to NI and Ireland

De datum 9 april is een droevige voor de Royal Family. Het is namelijk precies een jaar gelden dat prins Philip overleed. Niet alleen verdrietig, maar ook 'onhandig' voor prins Charles en hertogin Camilla, die op deze dag hun trouwjubileum vieren. Ze stapten vandaag precies zeventien jaar geleden in het huwelijksbootje, na een decennialange affaire.

Hoe sloeg de vonk tussen de twee eigenlijk over? Volgens koningshuisauteur Tom Quinn zou Camilla avances hebben gemaakt met deze verrassende openingszin.

Alice Keppel

Eerst is het tijd om de geschiedenisboeken in te duiken – en dan nog een stuk verder dan 1970, het jaar waarin Camilla Shand en prins Charles elkaar voor het eerst ontmoetten. We gaan namelijk terug naar het jaar 1868, waarin de betovergrootmoeder van Camilla werd geboren: Alice Frederica Edmonstone, die al snel 'flirterige Freddie' werd genoemd. Naast een flirt stond ze bekend als een schoonheid én als iemand die voor iedereen aardig was. "Ze straalde, ze schitterde... Ze was zelf gezegend met een opgewekt karakter, maar blonk er ook in uit om anderen gelukkig te maken. Ze was als een kerstboom waaronder stapels cadeautjes voor iedereen lagen", aldus dochter Violet over haar moeder.

Alice trouwde op 23-jarige leeftijd met Luitenant-Kolonel George Keppel, maar haar schoonheid en charme bleven niet onopgemerkt in de high society. In Londen belandde Alice Keppel al snel bovenaan de sociale ladder, waardoor ze ook Edward, de prins van Wales, ontmoette, de betovergrootvader van prins Charles. Je voelt 'm al aankomen: de 56-jarige troonopvolger viel als een blok voor de 29-jarige Alice. Twaalf jaar lang was Alice de minnares van de prins van Wales en latere koning Edward VII, totdat hij in 1910 overleed.

Alice Keppel in 1906. Beeld: BrunoPress

Openingszin

In de podcast Royally Obsessed vertelt auteur Tom Quinn, die onder andere de biografie van Alice Keppel schreef, dat Camilla zich op jonge leeftijd maar al te bewust was van de koninklijke connecties van haar betovergrootmoeder. Volgens Quinn begon Camilla hier in één van haar allereerste gesprekken met prins Charles al over. "Voor hun affaire startte, zei ze al: 'Luister eens, mijn betovergrootmoeder en jouw betovergrootvader hadden al iets samen, dus waarom volgen wij niet in hun voetsporen?' Dat was dus haar gespreksopener!"

Heel normaal

Hoewel het geen openingszin is die we vanavond in de kroeg gaan uitproberen, was hij volgens de royaltykenner niet eens zo gek in de hogere kringen van Charles en Camilla. "Ik denk dat het boekdelen spreekt over de manier waarop de koninklijke familie zoiets ziet. Ze vinden het heel erg middle class om je zorgen te maken over trouw binnen een relatie. Tegenwoordig moeten ze zich daar wel meer zorgen over maken, maar in het verleden was dat helemaal geen issue."

Ontrouw was onder koninklijke en adellijke kringen heel gebruikelijk (helemaal in een tijd van gearrangeerde huwelijken), maar ook dat ging met regeltjes gepaard, legt Quinn uit. "Het was absoluut ondenkbaar om met een ongetrouwde vrouw naar bed te gaan, maar als je met de echtgenote van een van je vrienden naar bed ging, dan was er niets aan de hand. Dus er waren wel bepaalde normen, maar voor ons is dat nu onbegrijpelijk."

Het werkte wél

Voor prins Charles werkte deze gespreksopener in ieder geval. Vijfendertig turbulente jaren later gaven Camilla en de prins van Wales elkaar het jawoord. En inmiddels, na zeventien jaar huwelijk, kreeg voormalig minnares Camilla de zegen van de Queen herself om de volgende koningin-gemalin te worden. Iets wat in de dagen van Alice Keppel niet denkbaar was.

Bron: Town & Country, Royally Obsessed | Beeld: BrunoPress

Royalty
  • 24 March 2022. The Prince of Wales and Camilla, Duchess of Cornwall are visiting Ireland March 23rd-March 25th. Here, the couple carry out a public walkabout in Waterford. They received a history Waterford, of Reginald's Tower, Ireland's oldest civic building, its Viking history and a Viking re-enactment upon a Viking boat. They then went to a Mayoral Reception in Waterford City Council and a select number of speeches. Credit: GoffPhotos.com Ref: KGC-178