Glamour met een knipoog

Waarom 10.000 stappen per dag zetten niet per se gezond is

Sterker nog: het kan tot meer gezondheidsklachten leiden.

Athlete Running.

Vaak wordt 10.000 stappen per dag zetten gepresenteerd als hét geheim voor een fit en gezond leven. Nauwgezet houden we met z'n allen onze smartwatches, stappentellers of sportapps in de gaten om te kijken of we dit dagelijks doel halen. Maar is het eigenlijk wel zo'n gezonde maatstaf?

Nadelige gevolgen

Als je een sporthorloge draagt of je stappen bijhoudt met je telefoon, lijkt dat misschien onschuldig. Toch blijkt uit Engels onderzoek dat het wel degelijk een negatief effect kan hebben. Het zou er namelijk voor zorgen dat mensen obsessief bezig gaan met het behalen van hun stappendoel. Op de lange termijn lijdt hun mentale gezondheid daaronder. Bij veel jongeren zorgt de obsessie met 10.000 stappen per dag voor een eetstoornis of een verslaving aan beweging, aldus de onderzoekers. En helaas: vooral vrouwen zijn vatbaar voor zo’n verslaving. “Zij kunnen zichzelf sociaal isoleren van vrienden en familie”, stelt een van de onderzoekers.

Zestig plus

Hoe belangrijk zijn die 10.000 stappen nou écht? Onderzoek van de Harvard Medical School laat zien dat dat getal zonder duidelijke reden wordt aanbevolen als ‘de ideale hoeveelheid stappen’. De onderzoekers keken daarvoor naar de stapgewoonten van 20.000 vrouwen van 62 jaar of ouder. Daarbij werd ook gekeken naar de invloed die het aantal stappen had op hun gezondheid.

De resultaten van het onderzoek lieten zien dat 4.400 stappen per dag al voldoende zijn om het sterftecijfer met 41% te verkleinen. Dat getal wordt steeds kleiner naarmate iemand dagelijks meer stappen zet, tot ongeveer 7.500 stappen. Daarna blijft het gelijk. Of je nou 7.500 of 10.000 stappen per dag zet, de kans op overlijden blijft even klein. Het ‘speciale getal’ 10.000 kunnen we dus uit ons hoofd zetten. Beweging moet vooral leuk blijven!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Body & mind
  • feet of an athlete running at the park.