De verrassende opmerking van de Queen na het auto-ongeluk van Diana

In een nieuw boek over Queen Elizabeth worden de tragische gebeurtenis én de opvallende opmerking wederom besproken.

Queen Elizabeth zou een opvallende opmerking hebben gemaakt na de tragische dood van prinses Diana, deze zomer precies 25 jaar geleden. Dat is te lezen in een nieuw boek over de koningin.

Remmen gesmeerd

Het nieuwe boek The Queen van Andrew Morton verschijnt op 24 mei. In dit nieuwe boek over de 96-jarige vorstin komt ook de noodlottige dag in 1997 aan bod. Op die dag kwam prinses Diana op 37-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs, samen met haar vriend Dodi Fayed.

Toen de Queen op de hoogte werd gebracht van het auto-ongeluk, heeft ze naar verluidt gezegd: “Iemand moet de remmen gesmeerd hebben.” Dat was echter nog voordat ze hoorde dat de prinses was overleden.

Instinct

Waar deze verrassende opmerking vandaan kwam, is nog altijd een raadsel. Er wordt aangenomen dat het eerste instinct van de koningin bij het horen van dit heftige nieuws was dat het geen ongeluk was geweest. Het werd echter niet duidelijk gemaakt of ze dacht dat haar voormalige schoondochter het doelwit was, of Fayed.

De opzienbarende verklaring kwam aanvankelijk naar voren in het boek The Queen’s Speech van Ingrid Seward uit 2016. In het boek van Morton dat volgende week verschijnt, komt het voorval dus weer aan bod.

Eerste publieke toespraak

Even terug in de tijd, naar 31 augustus 1997. Her Majesty was in Balmoral toen ze het nieuws hoorde van de crash. Ze vond veel troost bij prins Philip en prins Charles, maar maakte zich ook zorgen om hun zoons, prins William (toen 15) en prins Harry (toen 12). Buiten de paleisdeuren werd de koningin bekritiseerd vanwege haar eerste publieke reactie op de dood van Diana.

Het was pas aan de vooravond van Diana’s begrafenis op 5 september dat de Queen het verlies publiekelijk besprak in een televisietoespraak, live vanuit Buckingham Palace. “Het is niet gemakkelijk om het gevoel van verlies te uiten. Wat ik nu tegen u zeg, als uw koningin en als grootmoeder, zeg ik vanuit mijn hart,” begon ze. “Ze was een uitzonderlijk en begaafd mens. In goede en slechte tijden verloor ze nooit haar vermogen om te glimlachen en te lachen, noch om anderen te inspireren met haar warmte en vriendelijkheid. Ik bewonderde en respecteerde haar – voor haar energie en toewijding aan anderen, en vooral voor haar toewijding aan haar twee jongens.”

Rol van de koningin

Morton schreef eerder de boeken Diana, Her True Story en Elizabeth & Margaret: The Intimate World of the Windsor Sisters. In zijn nieuwe boek richt de schrijver zich op de buitengewone heerschappij van Queen Elizabeth, die al 70 jaar voortduurt en dit jaar uitgebreid wordt gevierd.

Hij bespreekt de rol van de koningin in het mislukte huwelijk van Charles en Diana, haar steun voor haar kleinzonen na haar dood, hoe ze omging met spanningen tussen William en Harry en de keuze van de hertog en de hertogin van Sussex om af te treden als senior werkende royals. Ook staat er informatie in over de Queens erfenis als haar tijd op de Britse troon voorbij is. Klinkt als een must read, als je het ons vraagt!

Bron: Honey | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws