Waarom je elke dag zou moeten beginnen met een glas warm water

Je lijf zal je dankbaar zijn.

Bij veel mensen staat er ’s ochtends een kop koffie of thee naast het ontbijtbord. Ook water is een veel gekozen optie. Wist je dat je ’s ochtends beter voor warm dan voor koud water kunt kiezen? Dat blijkt veel gezondheidsvoordelen op te leveren.

Op een lege maag

Het ligt voor de hand om ’s ochtends een glas koud water te drinken. Het blijkt echter beter voor je gezondheid te zijn om warm water naar binnen te gieten. Het is zelfs extra goed om dat op een lege maag te doen. Misschien niet iets waar je je op verheugt als je net wakker bent, maar je lichaam zal je er later dankbaar voor zijn.

Wat er nou precies zo goed aan is? Warm water helpt je spijsvertering op gang. Ook zorgt het ervoor dat maaltijden gedurende de rest van de dag beter worden verwerkt en worden opgenomen door je lijf. Als je een schijfje citroen in het water doet, levert dat zelfs nog een extra voordeel op. De vitamines en mineralen in citroen zorgen er namelijk voor dat gifstoffen in je spijsverteringskanaal worden afgebroken, zo wordt gezegd.

Overige voordelen

Het blijft niet bij die paar voordelen. We weten allemaal dat water hydrateert en je dorst lest, maar het doet nog veel meer goeds voor je lijf. Hieronder staan de overige voordelen van een glas warm water op een rij:

  1. Je metabolisme, oftewel je stofwisseling, wordt beter. Metabolisme bepaalt hoe snel je lichaam voedingsstoffen omzet in energie en speelt daardoor een belangrijke rol in je gewicht.
  2. Vetten worden sneller afgebroken door je lichaam. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je verbrandt.
  3. Het helpt tegen menstruatieklachten, want warm water zorgt voor een betere bloedcirculatie. Je spieren ontspannen beter, waardoor je minder snel last hebt van die vervelende krampen.
  4. Bacteriën kunnen zich minder makkelijk nestelen in je lijf. Daardoor neemt de kans op een verkoudheid, hoesten en keelpijn op natuurlijke manier af. Warm water verzacht de keelpijn, maakt slijm los en helpt het uit de luchtwegen te verwijderen.
  5. De elasticiteit van je huid verbetert en de beschadigde huid kan sneller en beter herstellen. Handig als je huid de komende periode weer veel met zonlicht in aanraking komt!

Bron: Beau Monde Archief, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws