Hoe gezond is citroenwater nu eigenlijk echt?

Heeft het echt zoveel voordelen als vaak wordt beweerd?

Het is de afgelopen tijd een echte trend: citroenwater. Een verfrissend drankje, dat door steeds meer mensen wordt gedronken om de dag op een gezonde manier te beginnen. Het is inderdaad verfrissend, maar hoe gezond is citroenwater eigenlijk?

Hydratatie en vitamine C

Je lichaam kan op meerdere manieren baat hebben bij citroenwater. Het is de ideale oplossing voor mensen die meer water willen drinken, maar de smaak van ‘simpel’ water niet lekker vinden. Door water met citroen te drinken in plaats van de gewone variant, zorg je ervoor dat je gehydrateerd blijft. Daarnaast bevat citroen veel vitamine C. Die vitamine heeft veel verschillende voordelen. Zo zorgt het ervoor dat je minder kans hebt op hart- en vaatziekten en een lage bloeddruk, dat je huid niet uitdroogt en dat je minder snel rimpels krijgt.

Spijsvertering en adem

Daar stoppen de voordelen van citroenwater echter niet. Het kan ook helpen bij het verbeteren van je spijsvertering. Een van de effecten van citroensap is namelijk dat je spijsverteringsstelsel hard aan het werk gaat en je eten makkelijker verteert. Het drinken van citroenwater kan dus helpen om constipatie tegen te gaan. Belangrijke kanttekening is dat dit nog niet met wetenschappelijk onderzoek is bewezen, maar veel mensen ‘zweren erbij.’

Bovendien helpt het drinken van citroenwater bij het bestrijden van een slechte adem. De werkende stoffen in citroen zorgen er namelijk voor dat je mond niet droog wordt, maar dat er juist meer speeksel wordt aangemaakt. Bacteriën krijgen dan minder kans om je adem een naar geurtje te geven. En da’s toch ook een goede start van de dag.

Twee bijwerkingen

Ondanks al die voordelen zijn er wel een paar dingen waar bij het drinken je citroenwater mee moet oppassen. Zo kan een te grote hoeveelheid citroensap schadelijk zijn voor je tandglazuur. Het is daarom verstandig om citroenwater altijd via een rietje te drinken en je mond vervolgens met koud water te spoelen. Ook kan het er in sommige gevallen voor zorgen dat je last krijgt van maagzuur. Merk je dat dat bij jou het geval is, dan kun je er beter helemaal mee stoppen. Het drankje heeft dus zowel voor- als nadelen. De conclusie is dan ook: geniet van je citroenwater, maar doe dat met mate.

Bron: Healthline | Beeld: iStock

Laatste nieuws