Dit zijn de gezondheidsvoordelen van proteïnepoeder voor 50-plussers

Het is een goede aanvulling voor iedereen die een gezonde leefstijl nastreeft.

Lees ook

We hebben allemaal weleens van proteïnepoeder gehoord en vernomen dat dat goed is voor onze gezondheid. Wat voor werking heeft het nou echt en waarom wordt het zo vaak aanbevolen? Wij zochten het voor je uit.


Niet meteen enthousiast

Proteïnepoeder zou vooral voor vrouwen in de overgang veel voordelen hebben en over het algemeen bijdragen aan een gezonde leefstijl. Toch krijgt niet iedereen daardoor meteen zin om gezonde pannenkoekjes met proteïne te gaan bakken. Wat zijn precies de voordelen die het gebruik van proteïnepoeder je oplevert?

Meer calorieën verbranden

Allereerst: proteïnepoeder kan erg goed helpen bij het op een gezonde manier behalen van je streefgewicht. Het zorgt er namelijk voor dat je langer een vol gevoel hebt, waardoor je minder gaat snacken. Ook wordt proteïne gelinkt aan een hoger metabolisme, wat inhoudt dat je zowel gedurende de dag als in je slaap meer calorieën verbrandt. Hoe zit het met proteïne in het voedsel dat je al eet? Het is wel aanwezig in onder andere vlees, vis en sommige plantaardige opties zoals bonen en noten. Toch krijgen veel mensen op die manier niet genoeg proteïne binnen. Een schepje proteïnepoeder is dan een goede aanvulling.

Meer spier en sterkere botten

Een tweede belangrijk voordeel van proteïnepoeder is dat je lichaam ondersteunt bij het aanmaken van spier en het versterken van botten. Dit is vooral voor van 50 jaar of ouder een belangrijk punt. Uit recentelijk onderzoek blijkt namelijk dat veel vrouwen spier verliezen tijdens de overgang, doordat de hoeveelheid oestrogeen die ze aanmaken vermindert. Ook zijn vrouwen van 50 jaar of ouder gevoelig voor osteoporose, waardoor ze twee keer zoveel kans hebben om een bot te breken als mannen van dezelfde leeftijd. Proteïne zorgt er dus voor dat die ontwikkelingen minder snel plaatsvinden.

Beweging en voeding

Belangrijk om te vermelden is dat hoewel proteïne wonderen kan doen voor je lijf, het niet al het werk alleen kan doen. Wie op gewicht wil raken/blijven, zal ook voldoende moeten bewegen en een evenwichtig voedingspatroon aan moeten houden. Ook verschilt het per persoon wat een geschikte portie proteïnepoeder is. Volgens de British Nutrition Foundation hebben vrouwen tussen de 19 en 50 jaar elke dag ongeveer 0,6 gram proteïne per kilogram lichaamsgewicht nodig. Bij vrouwen boven de 50 jaar ligt die hoeveelheid hoger, namelijk op 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor mensen die elke dag vlees eten is dat doel redelijk makkelijk te behalen, voor mensen die vegetarisch of veganistisch zijn wordt het wat lastiger en kan proteïnepoeder zeker een welkome aanvulling zijn.

Bron: Woman and Home | Beeld: Unsplash, Nature Zen


Laatste nieuws

Zie ook