Hiken is hot: waarom we dit voorjaar massaal de wandelpaden opgaan

Hoe word je een outdoor diva? Beau Monde deelt haar tips!

Hiken is hot. En dan hebben we het niet over je dagelijkse gang door de winkelstraat. Nee, dit voorjaar gaan we massaal de paden op, de lanen in. Rol de rode loper uit voor het wandelpad!

Waarom wandelen?

Regelmatig wandelen a.k.a. hiken is enorm goed voor de gezondheid. Van je hart en bloedvaten tot en met je longen, spijsvertering en suikerspiegel. Ook draagt het bij aan betere slaap. Het schijnt zo te zijn dat mensen met een slechte nachtrust drie kwartier tot een uur langer slapen als ze zo’n vijf keer per week goed gaan wandelen.

Loop je slank

Nou ja, het hangt er wel vanaf hoe hard je loopt en hoe zwaar je nu bent. Als je drie kilometer per uur loopt – spoiler: dit is niet hard – en zestig kilo weegt, verbrand je 175 calorieën per zestig minuten wandelen. Als je het tempo versnelt naar 7 kilometer per uur, dan verbrand je er 378. Iemand van tachtig kilo kan er in een uur 504 afstrepen, enzovoort – op betersport.nl vind je een nauwkeurige tabel.

Celebs zijn in ieder geval fan. Kim Kardashian (41) traint zes keer per week, iedere keer een uur à anderhalf uur. Daarnaast is Kim ook aan het wandelen geslagen, in de buurt van haar huis in Hidden Hills, Californië. Dit houdt haar hoofd rustig en dat is met alle relatie­-drama, vier kids en een miljarden­bedrijf geen overbodige luxe.

Kim Kardashian stapt al jarenlang stevig door. Beeld: BrunoPress

Outdoor diva

Het is niet voor niets dat celebs massaal zijn gaan wandelen: je wordt er echt een leuker, beter en vooral rustiger mens van. Groene landschappen verhogen het serotonine-gehalte (een neurotransmitter) die kalmerend werkt op stemmingen en emoties, en – zoals gezegd – slapeloosheid vermindert. Door de schone lucht (in de Hollywood Hills of om de hoek op de hei) adem je meer verse lucht in. Zuurstofrijk bloed voedt de organen en alle cellen in je lijfje. Hierdoor kan het lichaam haar werk beter doen en dit helpt bij het kwijtraken van afvalstoffen. Ook worden de zintuigen meer gestimuleerd, geeft de zon vitamine D, wordt je immuunsysteem verbeterd en maakt je lichaam meer endorfine aan. Uit onderzoek blijkt ook dat buiten bewegen een mentale boost geeft: de proefpersonen hadden minder last van angstige of depressieve gevoelens en waren vrolijker en energieker dan de binnensporters.

Kroonprinses Victoria geniet van het Zweedse natuurschoon. Beeld: BrunoPress

Must-haves

“Op comfortabel schoeisel?” riep de ene collega van schrik uit toen adjunct-hoofdredacteur Sandra opbiechtte dat ze in haar vrije tijd graag lange wande­lingen maakt. “Maar… waar loop je dan helemaal heen?” stamelde de ander. Verwarring alom, tot bleek dat Sandra wél fabulous door het bos flaneert. Al dan niet op zoek naar die ene sexy boswachter.

Glamour walk

Nee hoor, je hoeft geen ANWB-setjes aan te trekken. Ook in Chanel wandel je uitstekend. Dat bewijst Claudia Straatmans. Deze glamorous ex-hoofdredacteur van Beau Monde schreef Het lifestylewandelboek. Claudia begrijpt dat het niet alleen om de wandeling gaat, maar ook om de ‘bestemming’: dat welverdiende glaasje wijn, leuke winkeltje of de koffie met taart… Ze verzamelde meer dan vijftig inspirerende tochten (korte en lange), deelt die op duidelijke wijze met je, én tipt de fijnste adresjes onderweg. En vogue en route!

Meer lezen over wandelen? De volledige Masterclass vind je in de nieuwste Beau Monde, nu in de winkels!

Tekst: Agnes Hofman | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws