Royal gangmakers: ‘Camilla rookt, drinkt en is oergeestig’

Welke royals houden wel van een feestje?

Wie nodigen de royals met lichte tegenzin uit op hun feestjes en welke hoogheid is de laatste die het licht uitdoet? Beau Monde tipt deze royal feestbeesten en party-poopers voor je gastenlijst.

Er wordt dit jaar heel wat gevierd door de Europese royals: de Queen zit 70 jaar op de troon en gooit er een diamanten jubileum van vier dagen tegenaan. Koningin Margrethe van Denemarken viert haar gouden regeringsjubileum en heeft het verjaardagspartijtje voor haar 80ste nog in te halen. En in Noorwegen staan de festiviteiten rond de 18de verjaardag van prinses Ingrid Alexandra nog op het programma, eerder uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Het ziet er dus naar uit dat er eindeloos veel gemixt en gemingeld gaat worden, want de Europese royals zijn close. Al zijn ze niet allemaal het soort gangmakers dat van een feestje een ware fuif weet te maken.

Droom van elke gastvrouw

Zo bont als ’n prins Laurent of een prins Albert maakt Camilla, de hertogin van Cornwall, het niet, maar het feit dat ze sinds haar debuut in de society nooit om uitnodigingen verlegen heeft gezeten, zegt wel iets over hoe prettig haar gezelschap is. “Ze rookte, ze dronk, ze was oergeestig”, zegt royal fotograaf Arthur Edwards die al ongeveer even lang meedraait. “Dat laatste is ze nog altijd, ze zit nooit om een grapje verlegen.”

Beeld: BrunoPress

Camilla staat bekend als ‘a good egg’, iemand die tegen een stootje kan en bereidwillig is om overal iets van te maken of de gastvrouw een handje te helpen om de stemming erin te krijgen. Het helpt dat ze alles en iedereen kent en zo makkelijk mensen met elkaar in contact kan brengen. “Haar etentjes op Highgrove zijn altijd een feestje,” vertelt Joanna Lumley (Patsy uit de serie ‘Absolutely fabulous’) die behoort tot de inner circle van Charles en Camilla. “Ze is een geweldige gastvrouw.” Tina Brown, de ‘Lady Whistledown’ (‘Bridgerton’) van nu, beaamt dat: “Zij weet wanneer ze pompeuze praatjes moet doorprikken en ze is geen klager. Er zit wat ‘tough love’ in haar, maar het gaat altijd gepaard met warmte en humor.” Fun fact: Camilla is totaal geen snob waar het op alcohol aankomt en drinkt met evenveel enthousiasme een glas peperdure wijn als een koud biertje uit blik, iets wat haar wat teergevoeligere man meewarig omschrijft als ‘barbaars’.

Prinses Beatrix weet alles

Wil je royals in hun natuurlijke feesthabitat – partijtje in het paleis – observeren, dan moet je bij de Zweden zijn, waar grote feesten vaak deels live worden uitgezonden en waarbij fotografen aanwezig mogen zijn. Mette-Marit van Noorwegen en Máxima kwebbelen elkaar de oren van het hoofd en staan bekend om bekommerde dan wel licht relzuchtige blikken. Prinses Beatrix kent iedereen (en wéét ook alles over iedereen: haar moet je naast koningin Margrethe zetten voor het laatste nieuws). Koningin Mathilde, normaal altijd in de plooi, beschikt over een gulle lach. En kroonprinses Victoria kan ronduit schateren om een goede grap. En petit comité wil die ook nog wel eens een kunstje uithalen met een glas of haar bestek, in de categorie ‘royal beer pong’.

Gossip queens Margrethe en Beatrix zijn nooit uitgepraat. Beeld: BrunoPress

Letizia gaat vroeg naar bed

Niet iedereen kan zich zo goed ontspannen. Prinses Sofia van Zweden, in een vorig leven een starlet die alle feestjes afliep, zit er op dit soort momenten altijd wat stilletjes bij en ook de Spaanse koningin Letizia houdt immer de rem erop. Ze is er, ze converseert, ze nipt van haar glas en daarmee heb je het wel gehad.

Weten wie je nog meer juist wel of juist niet op de gastenlijst moet zetten? Lees het volledig artikel in de nieuwste Beau Monde (06/2022). Nu overal verkrijgbaar!

Tekst: Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws