Hoe bescherm je jouw huid echt goed tegen de zon? Huidtherapeute Renske Ypma geeft advies

"We zien in onze klinieken heel veel huidproblemen die het gevolg zijn van onvoldoende zonbescherming."

We weten dat we niet zuinig moeten zijn met het aanbrengen van SPF, maar hoe bescherm je jouw huid nu écht goed tegen de zon? En waarom is dit (het hele jaar door!) zo ontzettend belangrijk? Huidtherapeute Renske Ypma van De Huidkliniek deelt met ons de ins and outs. “We zien in onze klinieken heel veel huidproblemen die het gevolg zijn van onvoldoende zonbescherming.”

Natuurlijke schoonheid

“Bij De Huidkliniek zijn we gespecialiseerd in alle huidtherapeutische behandelingen, laserbehandelingen en vetbevriezing”, vertelt Renske aan Beau Monde. “We werken heel nauw samen met huisartsen, dermatologen, plastisch chirurgen en cosmetisch artsen. Een deel van onze behandelingen wordt vergoed door de zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering, denk hierbij aan bijvoorbeeld acne- of littekenbehandelingen, laserontharing of electrische epiliatie.”

“Huidtherapie is een ontzettend dankbaar beroep”, zegt Renske. “Door middel van onze behandelingen zorgen wij ervoor dat onze cliënten zich weer lekkerder in hun vel gaan voelen. Ze ontdekken bij ons weer hun natuurlijke schoonheid.” Daarbij schakelt de huidtherapeute ook graag de producten van ZO Skin Health in. “Daar werken we al vanaf dag één mee. De producten die wij gebruiken in de behandelkamers en adviseren aan onze cliënten, moeten onderscheidend zijn ten opzichte van de meeste andere merken. En ZO Skin Health is enorm onderscheidend, met name vanwege de hoogwaardige ingrediënten en de manier waarop de ingrediënten afgeleverd worden daar waar ze nodig zijn. Bepaalde huidaandoeningen zoals acne rosacea en melasma (zwangerschapsmasker) verbeteren al enorm door alleen het gebruik van de producten van ZO Skin Health.”

Jarenlange ervaring

De gevolgen van onvoldoende zonbescherming heeft Renske tijdens haar lange loopbaan vaak genoeg kunnen zien. Ze zit al jarenlang in het vak. “Ik ben inmiddels 27 jaar huidtherapeute en ga nog steeds iedere dag met heel veel plezier naar mijn werk”, vertelt ze ons. “Ik heb eerst acht jaar in loondienst gewerkt in verschillende privéklinieken. De laatste drie jaar in loondienst was ik bedrijfsleider in een kliniek en toen begon ik te merken dat ik heel graag mijn eigen huidkliniek wilde starten, zodat ik dan alles precies kan doen zoals ik het wil.”

In 2003 richtte Renske daarom De Huidkliniek op in de Pijp in Amsterdam. “Al vrij snel zaten daar de behandelkamers vol. Omdat ik het tot de dag van vandaag jammer vind als je niet meer kunt groeien, opende ik al snel in Amsterdam een tweede vestiging, om zo lange wachtlijsten te voorkomen. Ik ben zelf in 2008 verhuisd van Amsterdam naar Haarlem en daar zat toen nog niet een soortgelijke kliniek. Dus al snel opende ik ook daar een vestiging.” Renskes onderneming kun je nu overal in de Randstad tegenkomen. “Inmiddels zitten we heel mooi verspreid in Amsterdam, Haarlem, Heemstede, Alkmaar, Hoofddorp, Aalsmeer, Amstelveen, Utrecht, Bussum, Den-Haag, Rotterdam en sinds kort zitten we ook in Den Bosch. Het plan is om eind dit jaar en ook de jaren daarna nog meer vestigingen te gaan openen zodat we een mooie landelijke dekking hebben. Ik ben ontzettend trots op ons team, dat nu bestaat uit 90 mensen waarvan 55 huidtherapeuten.”

Huidproblemen door de zon

Melasma is een voorbeeld van een pigmentaandoening die Renske vaak in haar kliniek ziet bij mensen die zich niet of niet voldoende beschermen tegen de zon. Ook andere soorten pigmentvlekken kunnen daarvan het gevolg zijn, net zoals de huidkanker, actinische keratose en rimpels, legt de huidtherapeute uit. “Uv-straling is de nummer één veroorzaker van rimpels. Ik hoop dat het niet lang meer duurt voordat iedereen doorheeft dat het dagelijks gebruik van een zonbescherming een must is, ook in de winter. Wij zien in onze klinieken heel veel huidproblemen die het gevolg zijn van de zon, doordat mensen zich onvoldoende hebben beschermd tegen de uv-stralen.”

Hoe bescherm je je huid nu écht goed?

We knopen het goed in onze oren, maar hoe beschermen we de huid nu echt goed tegen de zon? “Het is logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet als je een zonbescherming moet uitkiezen”, vertelt Renske. Daarom helpt ze ons een eindje op weg. “Het is belangrijk om te kijken welke filters in de zonbeschermingsproducten zitten en of er nog extra antioxidanten aan toe zijn gevoegd om je huid extra te beschermen. De zonbeschermingsproducten van ZO Skin Health zijn uniek: Ze beschermen de huid niet alleen tegen uv-straling maar ook tegen infraroodstraling, blauw licht (licht met hoge dosis energie-HEV licht door de zon of door elektronische apparatuur zoals smartphones of tablets) en tegen vervuiling.” 

“Wij raden aan om een SPF 30 of 50 te gebruiken, met name in de maanden april tot en met oktober. In de wintermaanden volstaat een SPF 15 in Nederland. Maar in de maanden april tot en met oktober moet je om je goed te beschermen elke twee uur opnieuw zonbescherming met een SPF 30 of 50 aanbrengen. Om jezelf extra te beschermen is het aan te raden om tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven, omdat de stralen dan het sterkste zijn. Ook als je voornamelijk binnen zit, moet je je huid beschermen met een uv-filter omdat UV-A stralen gewoon door het glas heen gaan. Kleding houdt wel uv-straling tegen.” 

Wat als je onverhoopt toch een keer verbrandt in de zon? “Dan is het fijn om een bodylotion of aftersun op waterbasis te gebruiken en die om de paar uur aan te brengen. Als ‘’aqua’’ als eerste op de ingrediëntenlijst vermeld staat, dan weet je dat het product op waterbasis is. Ook helpt het als er antioxidanten en hydraterende stoffen in zitten zoals hyaluronzuur en niacinamide. Van die stoffen weten we dat ze de vochtbalans in de huid herstellen, de barrièrefunctie versterken, het ontstekingsproces tot rust brengen en de vorming van vrije radicalen tegengaan. Vette producten moet je vermijden, die houden de warmte namelijk vast in je huid.” Goed om te weten!

Zonbeschadiging herstellen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar gelukkig kan een huidtherapeut je helpen als je helaas toch huidbeschadiging door de zon hebt opgelopen.

“Om de door de zon beschadigde huid te herstellen en rimpels te verminderen, zijn er verschillende behandeling mogelijk bij de huidtherapeut in combinatie met de juiste producten voor thuisgebruik”, vertelt Renske. “Behandelingen die de huid versneld vernieuwen, zoals chemische peelings (waaronder de 3 Step Stimulation Peel van ZO Skin Health), micro-needling, Tixel-behandelingen en fractionele laserbehandelingen zorgen ervoor dat de beschadigde huidcellen versneld worden afgestoten en nieuw huidcellen versneld worden aangemaakt. Door deze behandelingen wordt het onderhuidse elastine en collageen gestimuleerd en wordt de huid weer steviger. Oneffenheden en fijne lijntjes en rimpels verdwijnen. De jongste huidlaag komt boven te liggen, de huid ziet er weer egaler uit, krijgt weer een mooie natuurlijke glow en wordt steviger.”

“Pigmentvlekken die ontstaan zijn door de zon kunnen door de huidtherapeuten verwijderd worden door middel van laser en IPL-behandelingen en ook door chemische peelings, waaronder de 3 Step Stimulation Peel van ZO Skin Health, in combinatie met de juiste producten voor thuis. De behandeling van actinische keratose en huidkanker wordt gedaan door dermatologen.” Zo ver laten we het liever natuurlijk niet komen, dus we weten wat ons te doen staat deze zomer (én winter). Wees lief voor je huid, stop altijd een goede SPF in je handtas en stay safe.

Beeld: De Huidkliniek

Laatste nieuws