Wat verandert er nu allemaal voor prins William & hertogin Kate?

Een nieuwe titel, een nieuwe functie...

Het overlijden van Queen Elizabeth deze week brengt grote veranderingen teweeg. Ook voor de Cambridges. Of de Cornwalls, moeten we nu zeggen. Prins William en hertogin Kate hebben er namelijk meteen een nieuwe titel bij.

Alles is anders

Prins William, Kate Middleton en hun kinderen verhuisden begin deze maand naar Windsor, naar verluidt om dichterbij de Queen te zijn. Helaas hebben ze hun (over)grootmoeder niet meer als buurvrouw mee mogen maken. Queen Elizabeth overleed donderdagmiddag vredig op haar Schotse landgoed Balmoral. Prins George (9), prinses Charlotte (7) en prins Louis (4) zijn die dag net op hun nieuwe school begonnen. En nu komen er nog veel meer veranderingen aan.

Kate en William brachten woensdagochtend, een dag voor het overlijden van de Queen, hun drie kinderen naar hun nieuwe school voor een wendag. Beeld: BrunoPress

Nieuwe titels

Doordat Charles koning is geworden, zijn een aantal van zijn titels onmiddellijk overgegaan op prins William, zijn oudste zoon. William en Kate stonden sinds hun huwelijk bekend als de hertog en hertogin van Cambridge, maar nu zullen zij de hertog en hertogin van Cornwall en Cambridge worden genoemd. De royals winden er geen doekjes om: op sociale media zijn hun titels direct aangepast. Daarnaast heeft het koppel de Schotse titels hertog en hertogin van Rothesay van Charles en Camilla overgenomen. Kate is daarmee dus driedubbel Duchess.

Maar stond koning Charles niet vooral bekend als Prins van Wales? Dat klopt, maar volgens de regeltjes kan die titel dan weer níet automatisch verschuiven bij een troonsbestijging. Het is heel waarschijnlijk dat William en Kate de nieuwe Prins en Prinses van Wales zullen worden, maar dit moet koning Charles eerst officieel besluiten. Na deze benoeming kan nog een ‘investituur’ volgen, een ceremonie waarbij Kate en William gekroond worden tot Prins en Prinses van Wales. Daar komt een hoop organisatie bij kijken, dus het zal niet op de heel korte termijn gebeuren.

1969: Queen Elizabeth en (toen prins) Charles tijdens de investituur. Beeld: BrunoPress

Nieuwe functie

Prins William is sinds het overlijden van Queen Elizabeth de eerste in de lijn van de troonopvolging. Zijn nieuwe rol als kroonprins betekent dat we de hertog van Cornwall en Cambridge nog vaker bij officiële gelegenheden zullen zien. De afgelopen jaren nam William al steeds meer koninklijke taken op zich. Ook woonde hij eerder dit jaar al voor het eerst de troonrede bij, aan de zijde van zijn vader.

Prins George

De 9-jarige prins George is nu ook een plekje opgeschoven in de lijn van de troonopvolging. Dat heeft – gelukkig maar – geen directe invloed op zijn schooltijd. Misschien dat de oudste zoon van William en Kate vaker met zijn ouders in het openbaar zal verschijnen, maar de echte royal duties laten nog even op zich wachten.

Bron: People | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws