Nieuwe details over doodsoorzaak Queen Elizabeth

Ook is het exacte tijdstip waarop de koningin overleed bekendgemaakt.

Er komen steeds meer details naar buiten over het overlijden van Queen Elizabeth. National Records of Scotland heeft onlangs bijvoorbeeld de overlijdensakte van de queen vrijgegeven. In het document is onder meer de doodsoorzaak van de koningin vastgesteld, net als het exacte tijdstip waarop ze overleed. 

Drie uur eerder

Overlijdensaktes behoren in de UK tot publiek domein en zijn dus vrij op te vragen. Ook als het een Majesteit betreft, dus. Uit het document (hier te bekijken) blijkt dat de Queen om 15.10 uur, lokale tijd, is overleden. Dat betekent dat ze om 16.10 uur Nederlandse tijd het leven verliet. Drie uur eerder kwam het nieuws naar buiten dat ze onder verscherpt medisch toezicht kwam te staan, omdat haar dokters zich zorgen maakten. Slechts twee uur nadat Buckingham Palace dat bericht naar buiten bracht, kwam Queen Elizabeth dus te overlijden.

In bijzijn van familie

Buckingham Palace liet eerder op de dag weten dat de familie onderweg was naar Balmoral, waar de Queen op dat moment verbleef. Nu we het exacte tijdstip weten waarop de Queen overleed, weten we ook welke familieleden aanwezig waren op het moment de Queen stierf. Dat was in het bijzijn van haar zoon, koning Charles, en dochter, prinses Anne. De rest van de kinderen en kleinkinderen waren helaas te laat om bij leven afscheid te nemen van hun geliefde moeder en oma.

Doodsoorzaak

Ook wordt in de overlijdensakte duidelijk wat de doodsoorzaak is geweest, namelijk ouderdom. Dat betekent dat Queen Elizabeth een natuurlijke dood is gestorven, zo bevestigt ook haar arts Douglas James Allen Glass. Geruchten dat de koningin al langer ziek was, worden hiermee meteen ontkracht. Andere details die naar voren komen, zijn dat prinses Anne de dood van haar moeder heeft aangegeven als informant. Sommige Britten zien ook humor in het document. Zo staat Her Majesty The Queen vermeld als beroep. “Ook niet iets dat je elke dag ziet.”

Bron: HLN | Beeld: Brunopress 

Laatste nieuws