Nu Halloween voor de deur staat, kijken we eens naar de 'vervloekte' Allan Tiara. Dit diamanten diadeem werd op bijzondere wijze gered van een zinkend schip, terwijl het andere opvarenden minder goed verging...
Vervloekte juwelen
Sieradenliefhebbers zullen wellicht bekend zijn met de vloek van de Hope Diamond of de Black Orlov Diamond. Toch zijn dit niet de enige twee juwelen die op het lijstje van 'vervloekte sieraden' staan. Zo vinden we ook de minder bekende Allan Tiara op die spooky lijst. Dit prachtige diamanten diadeem – dat in 1909 in opdracht van Cartier werd gemaakt – bevat een grote, afneembare diamant met een band van rondgeslepen diamanten en een indrukwekkende rand vol met parels. Hij doet niet onder voor een koninklijk juweel, al behoorde hij niet toe aan de royal family.
Allan Tiara
Het prachtige diadeem werd ontworpen voor Lady Marguerite Allan, de vrouw van Sir Hugh Montagu Allan. Sir Hugh was een erfgenaam van een scheepvaartmaatschappij in Montreal. Doordat Sir Hugh sterke banden had opgebouwd met Groot-Brittannië, was hij tijdens de Eerste Wereldoorlog in het VK te vinden. Zijn vrouw Lady Allan en de twee jongste dochters, gingen hierdoor op 1 mei 1915 aan boord van de RMS Lusitania met als bestemming: Liverpool.
Noodlot
Een naam die je misschien bekend voorkomt van geschiedenislessen, en da's meestal geen goed teken. De wateren waar de RMS Lusitania doorheen voer, waren destijds al door Duitsland tot oorlogsgebied verklaard. Ondanks deze waarschuwing besloot Lady Allan om alsnog met haar twee jongsten (en favoriete tiara) aan de reis naar Liverpool te beginnen. Spijtig genoeg sloeg het noodlot toe toen de boot op 7 mei werd aangevallen door een torpedo en zonk. Naar verluidt zou Lady Allen samen met haar kinderen en twee dienstmeisjes het water in zijn gesprongen. Door de ijskoude zee overleefden de twee dochters van de Allans de schipbreuk, samen met nog 1196 passagiers, niet.
Verbazingwekkend genoeg overleefde Lady Allan – mét tiara – de ramp en werd gered. Toch bleek er een heuse vloek op de familie te heersen. Spijtig genoeg overleed daarna hun zoon in 1917, tijdens zijn eerste dienstvlucht. Fast forward: in 1942 overleed ook hun enige dochter nog, waardoor de Allans uiteindelijk met z'n tweeën overbleven.
Openbaar
De diamanten tiara is tot 2015 altijd een belangrijk onderdeel geweest binnen de familie Allan. Dat jaar werd de tiara geveild en door Cartier teruggekocht voor meer dan een half miljoen pond. En voor degenen die de tiara nog een keer hoopten te bewonderen: dat wordt een zoektocht zonder eind. De tiara is namelijk voor het allerlaatst in het openbaar gezien in het Victoria and Albert Museum, tijdens de Ocean Liners: Speed and Style Exhibition in 2018. Wie de fonkelende vloek nu dus met zich meedraagt, is niet bekend.
Bron: Tatler | Beeld: iStock
- Tiara, crown - headwear, queen - royal person, wedding crown, diamond - gemstone,