Dit gebeurt er met je huid als je stopt met zuivel

Hoe zit dat nou met stoppen met melk voor een egale huid?

We horen vaak dat ‘puistjes’ en ‘zuivel’ in een adem genoemd worden, maar hoe slecht zijn melkproducten nu echt voor je huid? Staat het overslaan van je portie yoghurt of ’n roombotercroissant gelijk aan een egale huid? Een deskundige legt het uit.

Tegenstrijdige berichten

Natuurlijk is er geen kant-en-klaar-antwoord op de vraag wat stoppen met melkproducten met je huid doet. Arts-assistent werkzaam in de dermatologie Kendra Joseph geeft er opheldering over aan Life Savvy. Volgens Joseph hebben de onderzoeken hiernaar tot op heden verschillende resultaten opgeleverd. Zo kwam uit een analyse uit 2018 naar voren dat de kans op acne groter was bij mensen tussen de 7 en 30 jaar oud als ze melkproducten consumeerden. Onderzoek uit 2019 beweerde daarentegen dat er geen verband is tussen acne en melkproducten.

Maar zelfs met deze wisselende resultaten, is er volgens Joseph wel een bepaalde link. “We kunnen niet beweren dat zuivel acne veroorzaakt”, stelt ze voorop. “Als dit zo was, zou iedereen die zuivel binnenkrijgt acne hebben, en dat is niet het geval. Echter, het lijkt er wel op dat zuivel acne bij sommige mensen kan verergeren, maar daar is nog meer onderzoek naar nodig.”

Stoppen kan soms helpen

Zuivel veroorzaakt dus niet per definitie een onzuivere huid, maar sommige mensen kunnen er dus wél last van hebben. Dit heeft een aantal redenen. Zo legt Joseph uit dat bepaalde eiwitten in zuivel (wei en caseïne) kunnen zorgen voor meer ontstekingen in het lichaam. Aangezien acne ook veroorzaakt wordt door ontstekingen, zou er een link kunnen zijn tussen deze eiwitten en acne.

Daarnaast kunnen melkproducten bepaalde androgene hormonen bevatten, zo vervolgt Joseph. Deze hormonen kunnen ertoe leiden dat de talgklieren in een soort overdrive gaan, en deze overmatige talgproductie vergroot de kans op puistjes.

Proberen & observeren

Zoals al gezegd is er meer onderzoek nodig naar het effect van zuivel op de huid. Omdat dat er nog niet is, raadt Joseph aan om zelf je huid goed in de gaten te houden als je melkproducten consumeert. Houd in de gaten of je lichaam op een bepaalde manier reageert als je een tijdje wel of juist geen melk drinkt of andere zuivelproducten eet. Natuurlijk moet je dit wel even volhouden, één dag de zuivel laten staan gaat je niet veel inzicht opleveren.

“Als je zuivel eet en je ziet dat je huid minder zuiver is, dan zou je voorzichtig kunnen overwegen om minder melkproducten te eten”, aldus Joseph. Wil je melk (lees: kaas) niet opgeven, maar wil je ook geen negatieve gevolgen ervaren van je zuivelinname? Dan kun je volgens de assistent-arts ook experimenteren met verschillende zuivelsoorten. Zo weet Joseph uit ervaring dat koemelk en magere melk voor de hevigste reacties kunnen zorgen.

Bron: Marie Claire, Life Savvy | Beeld: Becca Tapert

Laatste nieuws