Waarom je soms juist acne krijgt door te veel huidverzorging

Op iedere leeftijd is er kans op cosmetische acne.

Helaas geldt niet voor iedereen dat acne na de puberteit als sneeuw voor de zon verdwijnt. Dan maar op zoek naar de beste huidverzorgingsproducten die de drogist te bieden heeft? Dat blijkt dus ook een averechtse werking te kunnen hebben. Zó zit het met ‘cosmetische acne’.

Wat is cosmetische acne?

Het maakt niet uit wat voor huidtype je hebt, cosmetische acne trekt zich er niets van aan. Waar het zich wel wat van aantrekt is – de naam zegt het al – cosmetica. Zo kan het voorkomen wanneer je nieuwe make-up producten gebruikt of een nieuwe crème aan je skincare routine hebt toegevoegd. Dermatoloog Fernanda Porphirio legt aan l’Officiel uit dat de bultjes kunnen ontstaan als je huid geïrriteerd is doordat je producten gebruikt die niet geschikt zijn voor je huid. Het gaat daarbij vooral om producten die je poriën kunnen verstoppen, zoals anti-aging producten, moisturizers, zonnebrandcrèmes en make-up.

Allergische reactie

Zijn de puistjes dan niet gewoon een allergische reactie, vraag je je misschien af. Natuurlijk is dat mogelijk, maar een allergische reactie uit zich meer in roodheid, jeuk en schilfers – ook juist op andere delen van je lichaam. Cosmetische acne is vaak alleen te vinden op de plekken waar je een bepaald product aanbrengt. Het zekere voor het onzekere nemen? Vraag dan je dermatoloog om raad.

Een voor een

Om van cosmetische acne af te komen, is het van belang om erachter te komen welk product deze reactie veroorzaakt. Het is daarom altijd raadzaam om nieuwe skincare– of make-upproducten één voor één in je routine te introduceren. Probeer een nieuw product altijd eerst een paar weken uit, voor je weer iets anders introduceert aan je huid. Zo kun je makkelijker ontdekken wat een bepaalde reactie veroorzaakt.

Schoonmaken

Omdat cosmetische acne veelal ontstaat door verstopte poriën, is het verder belangrijk om je huid ’s avonds goed te reinigen. Ook het gebruiken van een chemische exfoliant kan daarbij erg nuttig zijn. Deze haalt vuil en dode huidcellen van je gezicht, die ook voor verstopte poriën kunnen zorgen. Daarnaast: maak je make-upkwasten schoon. Het vuil en de bacteriën helpen je absoluut niet bij deze vorm van acne. Helemaal niet moeilijk op te lossen dus; je moet de dingen gewoon wat anders aanpakken. Easy as that!

Bron: Marie Claire, l’Officiel | Beeld: iStock

Laatste nieuws