Koning Harald zegt vaarwel tegen zijn favoriete hobby

De koning gooit het anker uit.

Waar de ene royal zijn vrije tijd liever in het wild besteedt, vaart de andere royal het liefst over wilde wateren. Zo ook koning Harald, die de scheepspet al jaren met trots draagt. Slecht nieuws voor de Noorse koning, want na meer dan zestig jaar aan stuurwal te hebben gestaan, zegt hij nu bon voyage tegen zijn zeilcarrière. 

Met pensioen

Varen tussen de fjorden, het klinkt ons ontzettend idyllisch. Koning Harald is sinds zijn volwassen leeftijd al op een zeiljacht te vinden, en deed zelfs aan internationale wedstrijden. Helaas zit dat er voor de 85-jarige koning niet meer in, want hij heeft aangekondigd met pensioen te gaan. Kortom: hij gooit het anker uit!

Koning Harald
Koning Harald in Oslo, in 2018. Beeld: BrunoPress

Zeilen is een levenslange passie geweest voor de koning, die tot ver in de tachtig nog meedeed aan internationale wedstrijden. Zo was hij in 2019 samen met koning Felipe van Spanje naar Mallorca voor een zeilregatta – een van zijn laatste internationale wedstrijden voordat de pandemie toesloeg. En in zijn jonge jaren nam hij ook deel aan maar liefst drie Olympische Spelen: Tokio 1964, Mexico City 1968 en de Olympische Spelen van 1972 in München.

Geen enkele keer slaagde de koning erin om met een medaille naar huis te gaan, maar kreeg hij wel de eervolle taak om de Noorse vlag te dragen tijdens de openingsceremonie in Tokio. Ach ja, is ook wat waard!

Gezondheid

De koning kwakkelt al een tijdje met zijn gezondheid. Vorig jaar lag hij na een zeilwedstrijd in het ziekenhuis vanwege een nare infectie. Ook was hij een tijdje met ziekteverlof nadat hij aan zijn knie werd geopereerd. Begin februari werd Harald geopereerd aan een pees boven zijn rechterknie.

Noorwegen koning Harald
Wel of geen knie-operatie: de koning houdt zijn zeebenen. Beeld: BrunoPress

Onlangs lag hij weer in het ziekenhuis, ook deze keer vanwege een infectie. Gelukkig is hij gisteren weer uit het ziekenhuis ontslagen, en mag hij thuis verder rusten. Misschien is een speelgoedbootje een goed cadeautje voor de koning? Schip ahoy!

Bron: Royal Central | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws