Verdrietig nieuws: koning Constantijn van Griekenland overleden

Constantijn II van Griekenland is op 82-jarige leeftijd overleden.

Koning Constantijn II van Griekenland is op 82-jarige leeftijd overleden. Het verdrietige nieuws werd dinsdagavond bekendgemaakt op de Griekse televisie. Al eerder deze week werd hij opgenomen in het ziekenhuis vanwege een beroerte. 

 

Koning

Koning Constantijn was de laatste regerende monarch van Griekenland. Toen zijn vader in 1964 stierf aan de gevolgen van kanker, kwam Constantijn op 23-jarige leeftijd op de troon. Hij leidde een land dat nog steeds de gevolgen voelde van de burgeroorlog tussen de communisten en de monarchisten. Na een staatsgreep van conservatieve legerofficieren in 1967, werd koning Constantijn verbannen uit Griekenland, maar zijn laatste jaren heeft hij wel in Griekenland doorgebracht.

Familie

Constantijn was de broer van voormalig koningin Sofia van Spanje en de oom van koning Felipe. In hetzelfde jaar dat hij koning werd, trouwde hij met prinses Anne-Marie uit Denemarken. Samen hadden ze vijf kinderen: prinses Alexia, kroonprins Pavlos, prins Nikolaos, prinses Theodora en prins Philippos.

Gezondheid

De koning worstelde al langer met zijn gezondheid. Zo kreeg hij de afgelopen jaren onder andere meerdere lichte beroertes en ook leed hij aan een ernstig geval van Covid-19. De zorgen om zijn gezondheid namen toe toen hij in september 2022 niet aanwezig was bij de begrafenis van koningin Elizabeth II. Zijn vrouw, koningin Anne-Marie en zijn vijf kinderen bleven aan zijn zijde gedurende zijn ziektebed.

Bron: Royal Center, Blauw Bloed | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws