Klaar ermee: deze Europese landen schaften de monarchie af

Deze landen zwaaiden hun royals uit.

Sinds het overlijden van Queen Elizabeth horen we veel inwoners van de Commonwealth over het afschaffen van de monarchie. Hoewel het zo’n vaart niet zal lopen, zijn er meerdere andere landen waarin de monarchie al wél lange tijd geleden is afgeschaft. 

Frankrijk (1789)

Een van de bekendste eindes van een monarchie was die in Frankrijk, tijdens de Franse Revolutie van 1789. De Fransen zorgden in dat jaar voor een nieuw politiek landschap en wisten de upper class uit beeld te verdrijven. De bevolking was helemaal klaar met de luxe leefstijl van de regerend koning en koningin, Louis XVI en Marie Antoinette. Zelf leefden ze in armoede en heerste er hongersnood. Uiteindelijk bestormde men het paleis van Versailles en executeerden ze de vorsten.

Griekenland (1973)

De Griekse koninklijke familie was een tak van het Huis van Glücksberg. Ze hebben twee regeerperioden gehad: van 1863 tot 1924 en van 1935 tot 1973. In 1974 hield de conservatieve politicus Konstantinos Karamanlis een referendum, waarbij het Griekse volk massaal stemde voor de afschaffing van de monarchie. In de jaren ’80 riep de overheid  koning Constantine II en zijn vrouw Anne Marie uit tot personae non gratae. Hun paspoorten werden geannuleerd, waardoor ze naar het Verenigd Koninkrijk zijn gevlucht. Daar hebben ze jaren gewoond, tot ze in 2013 terugkeerden naar Griekenland.

griekse royals
‘Gewone’ burgers, maar met koninklijk allure: voormalig koning en koningin Constantine en Anne-Marie in 2021. (Beeld: Brunopress)

Italië (1946)

In Italië stemde men na de Tweede Wereldoorlog voor de afschaffing van de monarchie. De Italiaanse royal family had samengewerkt met dictator Benito Mussolini, wat hen niet geliefd maakte. Dat ze tijdens de oorlog uit Rome gevlucht waren, hielp ook niet mee. Umberto II was de laatste koning van het land. Hij regeerde slechts vierendertig dagen voordat het referendum werd geaccepteerd en Italië officieel een republiek was. Umberto ging in de ban, net als de rest van zijn familie, en trok naar Cascais, een stad in Portugal. In 2002 mochten de nabestaanden van de royals pas terugkeren en in het land leven als gewone burgers.

Portugal (1910)

In 1908 werden Koning Carlos en zijn familie aangevallen door gewapende mannen. De koning werd gedood en zijn oudste zoon, Louis Philip, raakte zwaargewond. Diens zoon, Manuel II, was de volgende koning. Toch zou het Portugese koningshuis nooit meer het oude zijn. Er waren veel protesten en men werkte langzaam toe naar een revolutie. In 1910 gebeurde dat daadwerkelijk en een republiek verving de monarchie. Ook Manuel II en zijn vrouw Amelia IV kregen een ban opgelegd. Zij trokken naar het Verenigd Koninkrijk.

Duitsland (1918)

Na het verlies in de Eerste Wereldoorlog heerste er veel onrust in Duitsland. Keizer Wilhelm II was er op dat moment aan de macht, maar hij moest gedwongen afstand doen van de troon. Later dat jaar werd een parlementaire democratie opgezet en verdween de Pruisische monarchie. Duitsland werd omgezet in een democratische staat met de naam Weimarrepubliek. Wilhelm II vluchtte naar Nederland en bleef bij ons tot 1940.

Bron: Honey Nine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws