Uh-oh: Noors parlement stemt over afschaffing monarchie

Ook in Noorwegen zijn er republikeinse gevoelens.

Lees ook

Niet alleen in Nederland klinken soms zachte zaaggeluiden rond de poten van de troon. Ook in Noorwegen is niet iedereen even blij met hun Kongehus. Daarom werd er in het Noorse parlement gestemd over een mogelijke afschaffing van de monarchie.

Monarchie

Er zijn oorlogen over gevochten en politieke ruzies over ontstaan: monarchieën en royals zijn door de jaren heen niet altijd even populair geweest. Zo kwam onderzoeksbureau Ipsos rond Koningsdag met de ontnuchterende informatie dat het vertrouwen in Willem-Alexander gedaald is van 76% in 2020 naar een worrying 47% in 2022. Ook het draagvlak voor een monarchie daalde van 74% in 2020 naar 58% dit jaar.

Ook in Noorwegen klinken nu en dan flink kritische geluiden over hun koningshuis. Daar gaan ze echter een stapje verder: zo werd er deze week in het parlement zelfs gestemd over afschaffing van de monarchie. Hoewel enkele partijen in de Nederlandse politiek onze Oranjes ook liever kwijt dan rijk zijn, is het in recente jaren in elk geval niet tot een stemming gekomen over het koningshuis.

Stemming

Dit is bovendien niet de eerste keer dat het Noorse parlement over de kwestie stemt. Twee jaar geleden stond deze zelfde vraag namelijk ook al centraal bij een parlementsstemming, en toen kwamen de Noorse royals er (redelijk) zonder kleerscheuren uit.

Ook nu is er gelukkig goed nieuws voor Det Norske Kongehus: met 134 stemmen voor de monarchie en 35 stemmen voor een Noorse republiek, werd het voorstel verworpen. Sterker nog: dit is zelfs een stem mínder voor de republiek dan twee jaar geleden.

Mateloos populair

Royal Central weet bovendien te melden dat de Noorse royal family in recente polls op steun van 82% van de ondervraagden kan rekenen. Daar kunnen Wim en Máx nog een puntje aan zuigen…

Wie weet: misschien kunnen ze bij hun bezoekje ter gelegenheid van Ingrid Alexandra’s verjaardag nog wat tips vragen bij Mette-Marit en Haakon?

Bron: Royal Central, Ipsos | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook