Zó heb je nooit meer last van statische kleding

Het blijkt maar weer: de royals hebben werkelijk óveral een oplossing voor.

In de winter heb je niet alleen vaker last van statisch haar, maar ook van een statisch geladen outfit. Die elektriciteit ontstaat door droogte en wrijving, en is nogal vervelend. Maar de redding is nabij! Met deze 12 tips heb je nooit meer last van statische kleding.

Niks irritanter dan knetterende kleding, of een schok als je je collega op de schouder tikt. Er zijn gelukkig tal van trucjes die je kunt gebruiken om snel van die statische lading af te komen. Zo heb je nooit meer last van jurkjes die zó aan je lijf plakken, dat de outfits van Kim Kardashian er subtiel bij lijken.

1. Pak een metalen kledinghanger

Vlak voordat je je trui aandoet, haal je een metalen kledinghanger door de binnenkant van je trui. Het metaal ontlaadt, de statische lading verdwijnt, en je kan daarna schokvrij naar buiten. Heb je geen metalen kledinghanger? Met een ander metalen voorwerp bereik je hetzelfde effect.

Merk je pas dat je statisch geladen bent als je je outfit al aan hebt? Houdt de metalen kledinghanger (of een ander metalen voorwerp) dan tussen je huid en je kleding.

2. Raak geaard metaal aan

Elk stuk metaal dat direct de grond in gaat, zou je schokvrij moeten maken. Denk aan een radiator, waterkraan of een metalen hek. Tip: raak dit dan wel even aan met een mouw om je hand bijvoorbeeld, scheelt jou weer een flinke optater en een hoop gevloek.

3. Trek leren schoenen aan

De Britse royals ladies verschijnen regelmatig met een stel prachtige leren laarzen en zoals je in de foto hierboven kunt zien weet ook Will ze te waarderen. Tja, je moet toch iéts in rainy Britain, en met je glitterpumps door de storm is niet helemaal royalty-waardig. Anyway: als je ook wel eens verlekkerd hebt zitten staren naar het leren schoeisel van de Duchesses, dan is dit het juiste excuus om ze direct te kopen. Leren schoenen (het liefst met leren zolen) houden je geaard. Leer zorgt ervoor dat elektrische lading zich niet zo makkelijk opbouwt als bij schoenen en zolen van rubber.

4. Metalen details

De royals hebben het goed voor elkaar met hun tiara’s. Zo’n metalen kunstwerkje op je hoofd is namelijk niet alleen prachtig, maar helpt je ook om statische schokken te verminderen. Maar goed, wij hebben geen tiara’s in de kast liggen. Alternatieven: spelden of vingerhoedjes. Het metaal ontlaadt en voorkomt dat je een schok krijgt als je iets aanraakt dat geleidt. Stop het speldje in een zoom of naad aan de binnenkant, niemand die het ziet. Voor een stijlvolle twist kun je natuurlijk ook kiezen voor een prachtige broche. Hieronder geeft Victoria van Zweden het goede voorbeeld met tiara én broches. Vind je een veiligheidsspeld te gevaarlijk en zijn broches niet jouw ding? Doe dan een ander metalen voorwerp in je zak, bijvoorbeeld een vingerhoedje. Door het vingerhoedje in je zak te hebben, verminder je de opbouw van statische elektriciteit en zul je merken dat je kleren minder vastplakken aan je huid.

statische kleding
Geen shocking handdrukken van deze royal! Beeld: Brunopress

5. Haarlak of wasverzachter sprayen

Haarlak houdt niet alleen je haar in model, maar ook je kleding. Houd de bus dertig centimeter (ongeveer een armlengte) of meer van je kleding vandaan – het is niet de bedoeling dat je kleding net zo strak blijft staan als het kapsel van onze eigen Beatrix, natuurlijk. Spray een dun laagje op de binnenkant van je kleding. Dit helpt overigens ook perfect tegen statisch haar. Geen haarlak bij de hand? Vul een plantenspray met een bodempje wasverzachter (10%) en vul de rest aan met water (90%). Bespray hiermee de delen van je kleding die het snelst aan je huid kleven, vooral aan de binnenkant: daar wrijft de stof langs je huid en dat zorgt voor de statische lading. En bonus: je kleding ruikt lekker naar wasverzachter. Of haarlak, dus. Je moet er maar van houden.

6. Wassen en aanpassen

Preventief je kleding ontladen? Dat kan door je kleding met een scheut azijn of stukje zilverfolie te wassen. Als er iets is waar je kleding statisch van wordt, dan is het wel de wasdroger. Laat je kleding gewoon lekker over een wasrekje drogen: scheelt meteen weer op je energierekening. Met deze twee kleine aanpassingen ben jij straks shockingly schokvrij.

7. Gebruik een antistatisch droogtrommeldoekje

Wrijf met een antistatisch droogtrommeldoekje over je statische kleding. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Als je dit goed doet, dan zou de statische lading overgebracht moeten zijn op het doekje.

8. Waterverstuiver

Spuit wat water op de buitenkant van je jurk, op de plekken waar je je outfit aan je huid voelt plakken. Dit helpt om statische lading snel te laten verwijderen. Spuit niet te veel, het moet wel kunnen drogen. Je wilt niet met natte plekken ergens binnenkomen. Eenmaal droog, blijft de statische lading ook weg.

9. Antistatische spray

Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar deze spray kun je online kopen voor ongeveer €20/30. Gewoon even een paar keer sprayen aan de buitenkant op de plekken waar de stof blijft plakken, en problem solved.

10. Hydrateer je huid

Smeer je huid in met een beetje hydraterende bodylotion, dat voorkomt dat je huid statisch geladen wordt. En dan blijft er niets plakken. Dit is vooral handig als je outfit maar op een aantal plekken blijft plakken.

11. Stop je panty’s even in de vriezer

Dat zorgt er niet alleen voor dat je panty’s langer meegaan, maar vermindert ook de statische lading. Een half uurtje is voldoende.

12. Draag kleding van natuurlijke vezels

Synthetische vezels zijn vatbaarder voor statische lading. Natuurlijke vezels houden vocht makkelijker vast en aangezien droogte en wrijving een voedingsbodem voor statische lading zijn, is een natuurlijk vezel ideaal als je schokvrij door het leven wilt gaan.

Bron: Beau Monde | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws