On a mission! De betekenis achter de foto’s van William en Kate in Schotland

Als hertog en hertogin van Cambridge doe je nooit zomaar iets!

Nu de Queen verplicht rust moet houden, zijn prins Charles, hertogin Camilla, prins William en hertogin Kate als vervangende royals afgereisd naar Schotland. Daar verzamelen staatshoofden en wereldleiders zich voor de uiterst serieuze klimaattop, al maken Will & Kate er soms ook een dolle boel van.

Belangrijke missie

Het komt niet vaak voor dat alle politieke Grote Namen zich in dezelfde stad verzamelen. De conferentie in het Schotse Glasglow is dan ook een grote diplomatieke gebeurtenis voor de Britse royals. Nu de Queen niet kan komen, is zorgvuldig uitgedacht hoe prins Charles, hertogin Camilla en de Cambridge'jes de Koninklijke Familie het beste kunnen vertegenwoordigen. Als toegankelijke mensen met een groot hart voor het klimaat, maar ook met een vleugje humor en glamour.

Serieuze & sportieve entree

De aankomst van William en Kate – in Schotland staan ze bekend als de graaf en de gravin van Strathearn – werd aangekondigd door een Schotse spoorwegmaatschappij. Gezien het doel van de klimaattop hebben de royals het vliegtuig even laten staan en kozen ze ervoor om met de trein naar het hoge noorden af te reizen. De Cambridge'jes (of Strathearntjes, moeten we eigenlijk zeggen), waren sportief gekleed en volgens Elizabeth Holmes, expert op het gebied van royal fashion, is het geen toeval dat de tas van Kate wagenwijd openstaat.

“Kate hoeft zelf haar tassen niet te dragen, en de tas hoefde ook niet per se open te zijn. Dit is onderdeel van de boodschap die ze af willen geven. De tas vol mappen laat zien: we zijn hier met een volle agenda en er is werk aan de winkel.”

Scouting

Allereerst brachten William en Kate een bezoek aan de lokale Scouts. De gravin van Strathearn was er duidelijk op gekleed: de stevige boots zien we wel vaker tijdens Kate's outdoor activiteiten, met de quilted bodywarmer (helemaal hip dit najaar) is ze klaar voor het Schotse weer en de padvindersdas heeft ze alvast omgeknoopt.

Beeld: BrunoPress

Toen ze bij de scouting nóg een das aangereikt kreeg, voegde Kate die gewoon toe aan haar outfit. De poppy die de hertogin op haar bodywarmer heeft gespeld, zul je deze maand trouwens ook nog vaak voorbij zien komen. Het bloemetje wordt traditioneel gedragen in november ter nagedachtenis aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Beeld: BrunoPress

Van outdoor naar glam

William en Kate hadden een druk duurzaamheidsprogramma bij de scouting. Ze leerden 'bloemenzaadbommen' maken, bakten vegaburgers en voerden fietsreparaties uit. Daarna was het tijd voor een snelle transformatie, want 's avonds moesten de twee weer aanwezig zijn bij de virtuele speech van de Queen en konden ze niet in hun modderlaarzen verschijnen.

Beeld: BrunoPress

Een verrassing voor de liefhebbers van Kates kledingkast, was dat de gravin van Strathearn in een nieuwe jurk verscheen. De laatste tijd draagt het stijlicoon veel van haar oude outfits juist opnieuw, helemaal bij gelegenheden waarbij duurzaamheid centraal staat. Voor het avondprogramma verscheen Kate in een lange, koningsblauwe japon die we nog niet eerder hebben gezien, en William in een pak met matchende stropdas.

Beeld: BrunoPress

Al ontdekten de royal fashion experts dat de jurk wel degelijk oud moet zijn. De robe komt uit een collectie van Eponine London van bijna twee jaar geleden, en hangt dus waarschijnlijk al eventjes in de garderobe van Kate. “Het is duidelijk waarom Kate deze jurk draagt”, vertelt Elizabeth Holmes. “Het is precies dezelfde blauwtint die je ook ziet in de vlag van Schotland. Traditiegetrouw draagt de hertogin van Strathearn op de eerst dag van een bezoek de kleuren van de vlag.”

Beeld: BrunoPress

Na de serieuze speech van Queen Elizabeth, die vertoond werd op een groot scherm, maakten Kate en William er een gezellige boel van. Op de meeste foto's zien we de graaf en gravin van Strathearn met een brede glimlach, en Kate had dolle pret toen ze een bakje larven (het veevoeder van de toekomst) wist te bemachtigen en die onder Williams neus probeerde te houden.

Beeld: BrunoPress

Het is hoe dan ook een belangrijke periode voor William en Kate. Ze moeten zonder Queen Elizabeth, het boegbeeld van de Britse monarchie, laten zien dat de royals nog steeds onmisbaar zijn op het diplomatieke toneel. Het is een soort proeftijd voor prins Charles en prins William, die beiden het koningschap steeds dichterbij zien komen. Wat het voor ons betekent? Waarschijnlijk gaan we komende weken nog heel veel Will-en-Kate-momenten zien. Beau Monde houdt je op de hoogte!

Bron: Harper’s Bazaar, Elizabeth Holmes @eholmes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws