Glamour met een knipoog

Déze iconische filmoutfits drukten hun stempel op de modeindustrie

Glamour en films zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hollywood is niet alleen een bron van entertainment, maar ook van mode-inspiratie! Zo zijn er een aantal films die nog steeds grote invloed hebben op de mode industrie.

Glamour in films: iconische outfits

De grote sterren op het witte doek gaven glamour een nieuwe betekenis met hun onberispelijke stijl. Van klassiekers in de jaren ‘30 tot moderne blockbusters - iconische outfits in films hebben de modewereld flink beïnvloed. Kijk maar naar de 'little black dress' of de Birkin-tas van Hermès!

Marilyn Monroe in The Seven Year Itch (1955)

Het beeld van Marilyn Monroe in een witte plisséjurk die omhoog waait terwijl ze boven een metro-rooster staat, is ongetwijfeld een van de meest herkenbare scènes uit de filmgeschiedenis. Deze japon, ontworpen door kostuumontwerper William Travilla, werd een icoon op zichzelf. De eenvoud van de jurk, gecombineerd met Marilyn's ongeëvenaarde charme, zette een modegolf in gang. De look werd een symbool van sensualiteit en verfijning, en de plisséjurk heeft sindsdien talloze variaties gekend op de catwalks van grote modehuizen.

Marilyn Monroe in The Seven Year Itch. (Beeld: NL Beeld)

Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany’s (1961)

Audrey Hepburn in een zwarte Givenchy-japon met lange zwarte handschoenen en een parelketting is hét toonbeeld van chic en elegantie. De ‘little black dress’ die door Audrey werd gedragen, definieerde minimalistische glamour en werd een onmisbaar item in de garderobe van vrouwen wereldwijd. En dat is het nog steeds - een echte modeklassieker.

Grace Kelly in Rear Window (1954)

Met haar klassieke schoonheid en onberispelijke stijl, bracht Grace Kelly glamour naar een nieuw niveau in Alfred Hitchcock's Rear Window. Haar rol als Lisa Fremont, een modejournaliste, stelde haar in staat om een reeks adembenemende outfits te dragen, waaronder een crèmekleurige chiffonjurk die nu legendarisch is. Deze japon, ontworpen door Edith Head, straalde luxe en elegantie uit en is al decennialang een inspiratiebron voor modeontwerpers.

Diana Ross in Mahogany (1975)

In de film Mahogany speelt Diana Ross de rol van een ambitieuze vrouw die modeontwerpster wil worden. Diana droeg spectaculaire outfits die ze grotendeels zelf heeft ontworpen. De extravagante kleuren, dramatische silhouetten en flamboyante accessoires benadrukten niet alleen de evolutie van de glamoureuze stijl in de jaren ’70, maar brachten ook de Afro-Amerikaanse cultuur in mode op de voorgrond. Diana werd een stijlicoon van de jaren ’70.

Julia Roberts in Pretty Woman (1990)

Julia Roberts’ personage Vivian Ward in Pretty Woman droeg een elegante, rode avondjurk tijdens een operabezoek. De japon met hartvormige halslijn is uitgegroeid tot een mode-icoon en werd een instant klassieker die vrouwen inspireerde voor formele evenementen - in de jaren '90 maar ook nu!

Keira Knightley in Atonement (2007)

De smaragdgroene zijden japon die Keira Knightley draagt in Atonement werd meteen legendarisch na de release van de film. Het model met prachtige snit en de opvallende kleur, ontworpen door Jacqueline Durran, werd een moderne modeklassieker en inspireerde tal van rode loper-looks. Deze japon bewijst maar weer dat een filmkostuum nog steeds impact kan hebben op de hedendaagse mode!

Cate Blanchett in Blue Jasmine (2013)

Hoewel glamour vaak wordt geassocieerd met klassieke of extravagante kostuums, heeft Cate Blanchett in Blue Jasmine laten zien dat ook moderne, sobere looks een symbool kunnen worden van luxe. In haar rol als een gevallen socialite draagt ze stijlvolle, hedendaagse outfits van luxemerken zoals Chanel en Hermès. De accessoires - vooral de Birkin-tas - zijn uitgegroeid tot statussymbolen. Nog een reden om tijdloze, elegante stukken te waarderen!

Cate met de Birkin-tas. (Beeld: NL Beeld)

Of het nu gaat om klassieke Hollywood-glamour of hedendaagse couture, films hebben met hun invloed op ontwerpers, beroemdheden en het grote publiek altijd al de kracht gehad om de modewereld vorm te geven. Sex and the City, The devil wears Prada, Gossip Girl... en zo zijn er nog talloze voorbeelden van voortreffelijke mode-inspiratie!

Fashion
  • Beau Monde Archief, Vogue, Harper's Bazaar, Elle, L'Officiel,
  • NL Beeld