World Whisky Day: zo drink je dit royally approved drankje

Weer eens wat anders dan een glas vino!

Hoewel wij Beau Mondes vooral van de bubbels en de rosé zijn, is een goed glas whisky op z’n tijd ook absoluut welkom. Het klassieke drankje is ook al jaren populair bij de royals – maar laten we eerlijk wezen: het kost enige tijd om zo prinsheerlijk van de rokerige drank te leren genieten. Wij leggen uit hoe je dat aanpakt. Proost!

Populair

Whisky is al eeuwenlang geliefd bij de Britse royals. Zo zou de negentiende-eeuwse koning George IV al eens met klem zijn staf verzocht hebben om hem een flinke portie Schotse whisky te bezorgen – ook al was het goedje destijds helemaal niet legaal.

Het bekende merk The Famous Grouse heeft bovendien sinds 1984 een heuse Royal Warrant, en in 2014 gingen de toenmalig Duke en Duchess of Cambridge (of pardon: de hertog en gravin van Strathearn, zoals ze in Schotland heetten) er nog langs om hun eigen fles malt te bottelen.

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Ook Charles, die natuurlijk het liefst ’t hele jaar in een kilt door Schotland banjert, schijnt fan te zijn.

whisky
Beeld: NL Beeld

Leren drinken

Maar goed, waar moet je op letten bij het uitkiezen van de perfecte whisky. Whisky kan je in vier categorieën onderverdelen. Allereerst wordt er bepaald of de mout op kolen of op turf wordt gedroogd. Rokerig versus niet rokerig is dus een eerste tweedeling.

Daarnaast speelt het type vat ook een cruciale rol als het gaat om de smaak. Kenmerkend aan Europese eikenhouten vaten is dat de alcohol de aroma’s van het hout overneemt. In dit soort whisky’s herken je dan ook meteen een houtachtig aroma. Daartegenover staan Amerikaanse vaten, die binnenin gebrand worden. Hierdoor krijgen de suikers in het hout de kans om op te lossen in het drankje. Dit zorgt voor een zoeter resultaat, vaak met noten van honing en vanille. Kortom: rokerig of niet-rokerig, en houtachtig of zoet – je hebt verschillende opties.

Mocht de ene whisky niet naar jouw wensen zijn, check dan eens hoe deze tot stand is gekomen. Een zoeter of juist minder zoet exemplaar vind je dan wellicht wél lekker. En wie weet: misschien is een drankje met het Windsor seal of approval wel helemaal jouw ding. Is weer eens wat anders dan het standaard glas bubbels of vino.

Bron: Kookfans, Scotchwhisky.com | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws