Willem-Alexander over oudste dochter: ‘Amalia is een geboren koningin’

Ook vertelt de koning wat Alexia en Ariane vinden van de toekomstige rol van hun grote zus.

In de podcast Door de ogen van de Koning blikt Willem-Alexander elke week terug op een jaar uit zijn koningschap. Inmiddels zijn we bij aflevering 10 – en tevens de laatste aflevering – aangekomen waarin de jaren 2022 én 2023 worden besproken, en werpt de koning alvast een blik op de toekomst.

Terugblik op het verleden en een kijkje in de toekomst

Voordat de koning samen met Edwin Evers alvast naar de toekomst gaat kijken, somt de radio-dj eerst een aantal heftige periodes op uit 2022 en 2023. Zo wordt de oorlog tussen Oekraïne en Rusland aangekaart, en worden de aardbevingen in Turkije en Syrië besproken.

Maar waar ook over wordt gepraat is natuurlijk prinses Amalia en haar rol als toekomstige koningin van Nederland. Zo bewandelt de prinses nu precies hetzelfde pad als haar vader vroeger, iets waar de koning veel van zichzelf in herkent. “Voor mij is dat prachtig om, op dezelfde manier als mijn moeder dat bij mij heeft gedaan, ook informatie over te dragen aan haar om haar gerust te stellen”, aldus de koning.

Geboren koningin

Ook haalt Evers een uitspraak terug van WimLex over zijn dochter. Zo vertelt hij dat de koning heeft gezegd dat zijn dochter een ‘geboren koningin is’. Maar waar ziet hij dat eigenlijk aan? “Dat zie ik aan haar manier van optreden naar mensen toe. (…) Zij kan het heel goed aan en ze zal een fantastische koningin zijn. Dat geeft me heel veel energie om de komende tien tot vijftien jaar heel hard door te werken om de monarchie in Nederland in gezonde staat over te dragen aan de volgende generatie.”

Dynamiek

Natuurlijk weet Amalia nu al hoe haar toekomst eruit gaat zien, maar wat vinden haar jongere zusjes daar eigenlijk van? “Alexia zegt vooral heel blij te zijn en Amalia in alles te ondersteunen, maar vooral dat zij het niet hoeft over te nemen”, legt WimLex uit. “Dus qua zussen zijn ze ontzettend lief voor elkaar en steunen elkaar, en het feit dat Amalia staatsrechtelijk een andere positie heeft dan de andere twee, heeft geen invloed op de dynamiek in huis.”

Bron: Door de ogen van de Koning aflevering 10 | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws