‘Mensen voelden zich terecht door mij in de steek gelaten’, deelt Willem-Alexander

De vorst doet een boekje open over zijn beruchte vakantie naar Griekenland.

In de podcast Door de ogen van de Koning blikt Willem-Alexander elke week terug op een jaar uit zijn koningschap. Inmiddels zijn we bij aflevering 8 aangekomen, en daarmee wordt een bijzonder pittige periode aangesneden: het jaar van corona, van lockdowns, van zoomen en videobellen, én…van die beruchte vakantie naar Griekenland.

Rampenjaar

Begin maart 2020 zijn Willem-Alexander en Máxima nog ‘gewoon’ op staatsbezoek in Indonesië. “En twee dagen na thuiskomst was de lockdown daar”, blikt Wim-Lex nu terug op deze laatste reis voor de pandemie losbrak.

Gedurende de hele pandemie willen de Oranjes positief blijven, hoe zwaar de beperkingen ook vallen. “We hebben ook intern gezegd ‘we moeten proberen zoveel mogelijk wel te blijven doen wat kan binnen de geldende maatregelen’. En probeer echt gewoon go minded te zijn, probeer altijd te kijken wat wel kan en niet wat niet kan, om maar te laten zien dat ondanks alle belemmeringen toch dingen nog steeds mogelijk zijn”, benoemt de vorst. Over de aflevering valt die term nog een aantal keren: ‘go minded’. Maar die vakantie naar Griekenland in het najaar van 2020…was dat nou wel zo’n goed idee?

Griekenland

“Het waren twee fantastische dagen? Of…”, begint Evers over de vakantie, waarop ZM interrumpeert en stelt: “Nee. Het was één dag. Maar daar gaat het niet om. Dat is echt denk ik de grootste inschattingsfout die ik ooit gemaakt heb.”

Hoewel zijn bezoek aan het Mediterraanse land téchnisch gezien niet tegen de regels was, schiet het bezoek bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Inmiddels snapt WA wel waarom. Zo voelden veel mensen zich ‘opgesloten’, blikt hij terug.

“En die mensen voelden zich in de steek gelaten door mijn vertrek naar Griekenland. En terecht dat ze zich in de steek gelaten voelden. Dus dat had niets te maken met het feit dat ik in Griekenland was of niet, het was dat andere mensen in Nederland niks meer konden doen en ik ging vrolijk naar het buitenland. En dat was fout van mij.”

Door het stof

Uiteindelijk loopt het hele schandaal met een sisser af – de Oranjes vliegen halsoverkop terug naar huis, en er komt een publieke spijtbetuiging op tv. “Best uniek eigenlijk”, blikt Evers hierop terug. “Ja maar het was ook een unieke situatie in een uniek jaar. Daar hoop ik er niet al te veel van mee te maken meer verder in de toekomst”, reageert de Majesteit. Dat geloven we direct!

Bron: Door de ogen van de Koning, aflevering 8 | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws