Feit of fabel: beschermt SPF50 echt zoveel beter dan SPF30?

Goed beschermd met je snoet in de zon!

Voordat we lekker gaan flaneren in de zon, willen we wel zorgen dat we goed beschermd de deur uitgaan. We weten immers allemaal dat het heerlijk is om te genieten van de zomerse zonnestralen, maar dat een uitgebreide sessie zonnebaden niet zonder risico is. Vandaag beantwoorden we de vraag: is een zonnebrand met SPF50 nu echt zoveel beter dan een crème met ‘slechts’ SPF30?

SPF50 of SPF30

De ideale zonnebrand beschermt goed, trekt snel in, en laat je huidje bovendien wel lekker ademen. Dat zijn nogal wat eisen, maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste: zorgen dat je goed beschermd de zon in kunt. Een SPF smeren we dan ook het liefst het hele jaar door – maar in de zomer besteden we er net dat beetje extra aandacht aan.

Nu denk je waarschijnlijk dat SPF50 veel meer bescherming biedt dan SPF30. Maar laten we dat idee direct de wereld uithelpen: het verschil is namelijk zeer klein. Zo biedt SPF30 96,6 procent bescherming en SPF50 98 procent bescherming. O, en SPF15 biedt overigens 93,3 bescherming. Ook handig om te weten: een SPF biedt alleen bescherming tegen UVB-straling. Dit is de soort straling die bijvoorbeeld zorgt voor het verbranden van je huid.

Prioriteiten

Een SPF (Sun Protection Factor) biedt dus nooit volledige bescherming tegen Uv-straling. Dus of je nu gaat voor SPF30 of SPF50, je zit met beide goed. Al kun je met SPF50 dus wel iets langer in de zon zitten zonder te verbranden.

Belangrijker is het om vaak te smeren. Elke twee uur, ongeacht de factor. Zo weet je zeker dat je goed zit. En smeer jezelf ook opnieuw in na elke duik in de zee. Nog een tip: smeer royaal. Voor je hele lichaam heb je zo’n zes à zeven theelepels nodig. Met een fles van tweehonderd milliliter kun je je dus zo’n zes keer insmeren en dan zou-ie leeg moeten zijn. Zo ga je goed beschermd de zon in – en kom je lekker sunkissed weer thuis!

Bron: Grazia | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws