Zit er écht zoveel verschil tussen SPF30 en SPF50?

Smeren, smeren en nog eens smeren!

Het échte zomerweer laat nog een beetje op zich wachten, maar de hoop op een mooie zomer is nog niet opgegeven. Terwijl we (on)geduldig binnen zitten te wachten op de zon, is het een goed moment om ons eens te verdiepen in zonbescherming. Inmiddels weten we allemaal dat verbranden een absolute no-go is; goed smeren is belangrijk. Wat is eigenlijk het verschil tussen SPF30 en SPF50, en word je met die hoge factor écht niet bruin? Wij zijn voor jullie op onderzoek uitgegaan.

SPF50 of SPF30

De ideale zonnebrand biedt voldoende bescherming, trekt snel in, en laat je huidje bovendien wel lekker ademen. Dat zijn nogal wat eisen, maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste: ervoor zorgen dat je goed beschermd de zon in kunt. Een SPF smeren we dan ook het liefst het hele jaar door – maar in de zomer besteden we er net dat beetje extra aandacht aan.

Nu denk je waarschijnlijk dat SPF50 veel meer bescherming biedt dan SPF30. Maar laten we dat idee direct de wereld uithelpen: het verschil is namelijk zeer klein. Zo biedt SPF30 96,6 procent bescherming en SPF50 98 procent bescherming. O, en SPF15 biedt overigens 93,3 procent bescherming. Ook handig om te weten: een SPF biedt doorgaans alleen bescherming tegen UVB-straling. Dit is de soort straling die bijvoorbeeld zorgt voor het verbranden van je huid. Een breedspectrum-SPF beschermt echter ook tegen UVA-straling.

Prioriteiten

Een SPF (Sun Protection Factor) biedt dus nooit volledige bescherming tegen UV-straling. Dus of je nu gaat voor SPF30 of SPF50, je zit met beide goed. Al kun je met SPF50 dus wel iets langer in de zon zitten zonder te verbranden.

Belangrijker is het om vaak te smeren. Elke twee uur, ongeacht de factor. Zo weet je zeker dat je goed zit. En smeer jezelf ook opnieuw in na elke duik in de zee. Nog een tip: smeer royaal. Voor je hele lichaam heb je zo’n zes à zeven theelepels nodig. Met een fles van tweehonderd milliliter kun je je dus zo’n zes keer insmeren en dan zou-ie leeg moeten zijn. Zo ga je goed beschermd de zon in – en kom je lekker sunkissed weer thuis!

Bron: Grazia | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws