Goed smeren: wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Welke van de twee is schadelijker?

Een fijne SPF hoort gewoon bij je skincare-routine, en nu de zon zich ein-de-lijk volop laat zien, smeren we ons natuurlijk extra goed in met een goede zonnebrandcrème. Maar hoe zit dat eigenlijk? Moet zonbescherming vooral weerstand bieden tegen UVA-stralen, of is juist de UVB-straling schadelijker?

Open deur

Goed – je ziet de bui wellicht al hangen, maar: het is natuurlijk ontzettend belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen zowel UVA, als UVB-straling. Beide soorten straling kunnen namelijk flinke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Toch zijn er verschillende redenen waarom we onderscheid maken tussen de twee soorten straling.

UVB

Ultraviolet B of UVB-straling beslaat slechts zo’n vijf procent van alle UV-straling waar je je in de zon aan blootstelt. Toch is dit de soort straling waar het vaakst voor gewaarschuwd wordt. Zo schrijft de Amerikaanse Skin Cancer Foundation op hun website dat UVB meer geassocieerd wordt met huidverbranding dan de UVA-stralen. En juist in een verbrande huid kunnen makkelijker vormen van huidkanker ontstaan. Fijn om te weten: UVB-stralen kunnen niet door glas komen.

UVA

Veruit het grootste deel van de UV-straling van de zon is UVA-straling. De ‘A’ zou ook wel staan voor ‘Aging’, omdat deze vorm van UV-straling vooral wordt geassocieerd met huidveroudering. Ook zijn het de UVA-stralen die voor een tan zorgen. Nu denk je misschien dat het dus allemaal wel meevalt met de risico’s van dit soort UV-straling, maar niets is minder waar. Ook UVA-straling is namelijk gelinkt aan het ontstaan van huidkanker. Enne: UVA-straling laat zich helaas niet tegenhouden door een raam of een laag bewolking.

Bescherming

Maar wat kun je hiertegen doen? Dat is simpel: goed blijven smeren! Let hierbij wel op dat een SPF over het algemeen alléén beschermt tegen UVB-straling. Anno nu kun je gelukkig ook een hoop fijne crèmes vinden die ook tegen UVA-straling opgewassen zijn. Dit zijn de zogenaamde breedspectrum zonnebrandmiddelen. Check dus voor je de zon ingaat altijd even of jouw favoriete SPF melding maakt van bescherming tegen UVA-stralen.

Enne: het allerbelangrijkste? Dat is om jezelf elke paar uur te voorzien van een nieuwe laag zonnebescherming. Ach – zo’n smeerpauze is een prima excuus om jezelf nog een glas ijskoude rosé in te schenken, natuurlijk. Zo kom je de zomer wel door!

Bron: Skincancer.org | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws