Oh nee: deze veelgemaakte skincarefouten laten je ouder lijken

Deze gewoonten doen meer kwaad dan goed.

Een crèmepje hier, een prikje daar: we doen er van alles aan om minstens tien jaar van onze leeftijd af te snoepen. Toch zijn er bepaalde skincare-habits die ons juist ouder doen lijken. 

Naar bed gaan met make-up op

We weten allemaal dat het een no-go is (toch?!), maar toch zijn er nog veel mensen die met make-up op naar bed gaan. Als een avondje borrelen met vriendinnen of collega’s een keer te gezellig is geworden of als je een lange werkdag hebt gehad, bijvoorbeeld. ‘Ach, één keertje kan best’, zul je wellicht denken. Toch is het belangrijk om altijd je make-up eraf te halen voordat je gaat slapen. Maar ook zonder een flinke dosis maquillage is het reinigen van je gezicht een must.

“Of je nou veel make-up draagt of niet, je moet je gezicht twee keer per dag wassen voor een gezonde huid”, vertelt schoonheidsspecialiste Michaela Bailey aan The List. “Zweet, make-up, verontreinigende stoffen in de lucht en bacteriën van onze handen zitten allemaal op onze huid. We moeten onze huid dan ook dagelijks schoonmaken.”

Volgens Joy Chen van H2O Beauty is vooral de luchtvervuiling een grote boosdoener. De vervuilingsdeeltjes zijn twintig keer kleiner dan onze poriën, waardoor onze huid deze gifstoffen gemakkelijk opneemt. “Hoewel je het misschien niet meteen merkt, eist vervuiling in de loop van de tijd een nog grotere rol – het is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan ontstekingen en zichtbare tekenen van veroudering“, legt ze uit. Vergeet je huid dus niet ’s ochtends én ’s middags te reinigen.

Geen dagcrème gebruiken

Heb je een vette of gemengde huid? Dan moet je er waarschijnlijk niet aan denken om een laag dagcrème aan te brengen. Dat is vragen om nóg meer shine, zul je wellicht denken. Toch is dit niet het geval, zo vertelt Bailey. “Iedereen heeft een vochtinbrengende crème nodig, of je nu een droge of extreem vettige huid hebt. Zo’n crème houdt de huid de hele dag gehydrateerd en helpt rimpels en fijne lijntjes op afstand te houden.” Overdag kun je kiezen voor een lichtere moisturizer (eentje met een SPF van 15 of hoger is een must) en ’s nachts verzorg je je huid het best met een wat dikkere crème.

Alleen in de zomer SPF dragen

Een dagje naar het strand? Dan zul je je zonnebrand waarschijnlijk niet snel vergeten. Toch zou je eigenlijk elke dag SPF moeten dragen. Juist ja, elke dag. “Zonbescherming is de sleutel om uw huid en lichaam gezond te houden”, stelt cosmetisch arts en oprichter van Osmosis Pur Medical Skincare Dr. Ben Johnson. “De zon is de krachtigste energiebron, waarom zou je willen dat hij tegen het enige aanslaat dat je lichaam beschermt?” doelt hij op onze huid. “Elke keer dat je huid te veel wordt blootgesteld aan de zon, moet hij overuren maken om zichzelf te beschermen.” Hierdoor kan de huid verzwakken, wat kan leiden tot pigmentvlekken, ouder wordende huid en rimpels.

Volgens visagist en beautyblogger Hillary Kline is zonnebrandcrème (voor je huid én je gezicht) dan ook een absolute must in je skincareroutine. Zij gebruikt zelf dagelijks een crème met SPF 40 voor haar gezicht. “Het helpt niet alleen om schade door de zon te voorkomen, het helpt ook om de huid er jonger en jeugdiger uit te laten zien.”

Je huid te vaak of te veel reinigen

Waar het slapen met make-up op en je huid niet genoeg wassen het ene uiterste is, is je huid te vaak of te veel reinigen weer het andere uiterste. Was je je huid meer dan twee keer per dag of gebruik je elke dag een heftige scrub? Dan kan je de lipidenbarrière van je huid beschadigen, wat kan leiden tot een droge huid. “Als je huid superdroog is door overmatige reiniging, worden lijntjes heel prominent en barst je make-up. Daarom is het zo belangrijk om je huid gehydrateerd te houden”, vertelt celebrity-dermatoloog Dr. Kiran Sethi aan Health Shots.

Ook huidverzorgingsspecialist Rebecca George waarschuwt voor de gevaren van te veel exfoliëren. “Te veel exfoliëren kan zeer schadelijk zijn voor je huid en kan chronische ontstekingen, gevoeligheid en een zeer reactieve huid veroorzaken”, stelt zij tegen The List. “Wanneer je huid zo gevoelig is, is deze vatbaarder voor puistjes, pigmentatie en droogheid. Het creëert een domino-effect dat op zijn beurt leidt tot vroegtijdige veroudering, gezwollen ogen, rimpels, donkere vlekken, dofheid en verslapping van de huid.”

Niet genoeg water drinken

Het is wel duidelijk dat het heel belangrijk is om je huid gehydrateerd te houden. Dit doe je echter niet alleen door vochtinbrengende crèmes op je gelaat aan te brengen. Ook voldoende water drinken speelt hier een belangrijke rol in. “Water helpt onze systemen soepel te laten werken. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de huid ook goed blijft functioneren”, vertelt Roberta Perry, oprichter van ScrubzBody Natural Skin Care, aan The List.

Maar nu luidt natuurlijk de vraag, hoeveel water moet je dan op een dag drinken? Perry heeft daar een handig ezelsbruggetje voor bedacht. “Wat je gewicht ook is, je zou dagelijks minimaal de helft van die hoeveelheid in ons water moeten drinken”, vertelt ze. Nou werkt dit in de VS een stukje makkelijker dan in Nederland: 1 ons staat namelijk gelijk aan 0,03 liter of 30 milliliter. Een snelle rekensom is dus op zijn plaats. Stel je weegt 70 kilo. De helft daarvan is 35. Je zou volgens Perry dan minimaal 35 ons oftewel 1,05 liter water moeten drinken. Het key word hierbij is ‘minimaal’, want het wordt aangeraden om anderhalve à twee liter per dag te drinken.

Niet lang genoeg slapen

Slechte slaapgewoonten kunnen niet alleen leiden tot tal van gezondheidsproblemen, zoals meer buikvet en een hoge bloeddruk, het heeft ook een behoorlijk slechte invloed op je huid. Schoonheidsspecialiste en voedingscoach Connie Rogers legt uit: “Slechte slaap is ook de oorzaak van vroegtijdige veroudering, dermatitis, eczeem, acne, verloren collageenproductie en onevenwichtige hormonen.” Vanavond toch maar wat eerder onder de wol kruipen!

Bron: The List, Health Shots | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws