Even binnenkijken bij The Royal Yacht Britannia

Het imposante jacht dat jarenlang geliefd werd door de Britse royals.

Echte royalty-watchers herinneren zich uiteraard The Royal Yacht Britannia, waar wijlen Queen Elizabeth zelfs zo dol op was dat ze een heus traantje wegpinkte toen het jacht in 1997 buiten gebruik werd gesteld. Even binnengluren bij dit pareltje van de koninklijke familie? Dit is je kans!

The Royal Yacht Britannia

The Royal Yacht Britannia  – uitgesproken met een overdreven posh Brits accent  – is momenteel een populaire toeristische attractie in Edinburgh, maar was vroeger hét varende gevaarte van de koninklijke familie.  Waar we destijds slechts een glimp konden opvangen van hoe zo’n koninklijk speeltje er vanbinnen uitziet, mogen we nu ongegeneerd binnen koekeloeren.

Even binnenkijken

Een mooi kiekje uit het archief laat zien hoe de eetzaal van het jacht er vroeger uitzag, uiteraard opgedoft voor speciale gelegenheden met dito gezelschap. Er staan ​​meerdere ovale houten tafels en stoelen, fruitschalen waar dagen van gegeten kan worden en piekfijn glaswerk dat bijdraagt aan de decadente sfeer.

Op onderstaand plaatje, dat dateert uit 1979, is te zien hoe Hare Majesteit met de president van de Verenigde Arabische Emiraten aan boord van het koninklijke jacht geniet van een diner.

NL Beeld / PA Images

In 1983 verwelkomden de Queen en prins Philip president Ronald en Nancy Reagan aan boord van het Royal Yacht Britannia in San Francisco. In deze prachtige ruimte staan grote banken met koninklijk dessinetje, bloemstukken waar je u tegen zegt, en een grote vleugel waar een deftig deuntje op gespeeld kan worden. Aan de halflege borrelglazen op de piano te zien, is het jacht niet de enige die goed in de olie zit.

NL Beeld / Instar

Daarover gesproken – dit is waar al het onderhoud aan het schip plaatsvond, en hoe het koninklijke jacht al die jaren als goed geoliede machine fungeerde: de zogenaamde engine room.

NL Beeld / PA Images

Onderstaand een kiekje uit 1989 waar Hare Majesteit op het dek van het schip wordt vergezeld door Prins Andrew, Sarah Ferguson en Prinses Beatrice aan boord van het Royal Yacht Britannia.

NL Beeld / Goff photos

Maar dat zijn heus niet de enige royals die wuivend en wel op het dek hebben gestaan in de loop der jaren.

NL Beeld/ PA Images
NL Beeld / PA Images

Het schip mag dan al een tijdje niet meer door de royals worden bevaren, maar wist je dat er nog steeds zoiets als een koninklijke trein bestaat? Hij wordt sinds 1840 door de royals gebruikt en de trein met negen rijtuigen is zo ongeveer even imposant te noemen. Het is uitgerust met meerdere slaapkamers en badkamers, een eetkamer met plaats voor 12 personen en zelfs een kantoor. Afijn, je bent een royal of je bent ’t niet!

Bron: Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld/ Brunopress

 

Laatste nieuws