Zijdezachte benen? Zó voorkom je een stoppelhuidje

Zo zeg je huidirritatie voorgoed vaarwel!

De eerste zonnestralen laten zich zien, en dat betekent dat we en masse onze lieftalligste jurkjes en zwierigste rokken weer uit de kast trekken. Maar elk jaar weer blijkt het nog bést een uitdaging om je wintervacht te lijf te gaan. De Beau Monde-redactie is daarom eens goed in de do’s and don’ts gedoken omtrent het scheren van je benen.

Benen scheren

Anno 2024 kiezen steeds meer dames ervoor om zich geen zorgen te maken om het haar dat op hun poezelige pootjes groeit. En laten we wel wezen: dat is he-le-maal oké! Maar mocht je er wel voor kiezen om je legs met een scheermesje te behandelen, dan kun je maar beter zorgen dat het goed gebeurt, non?

Veelgemaakte fouten bij het scheren kunnen namelijk zorgen voor een geïrriteerde huid, ingegroeide haartjes, en andere huidproblemen. En dat willen we natuurlijk voorkomen!

Goede voorbereiding

Zoals bij zoveel beauty-routines geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Skincare-experts Karen Young, Helene Caillate, en Dr. Heather Rogers verklappen aan Women’s Wear Daily dat je hoe dan ook moet zorgen dat je de tijd neemt. Haastige spoed is zelden goed, en dat geldt des te meer wanneer je in de weer bent met scheermesjes.

Stap één van een succesvolle ontharingsbeurt is het exfoliëren van je huid. Je hoeft je benen natuurlijk niet rauw te schrobben, maar met een lichte scrub verwijder je dode huidcellen. En dat is cruciaal om ingegroeide haren te voorkomen! Geen scrub bij de hand? Zorg dan in elk geval dat je stelten goed gewassen zijn. Anders loop je de kans dat je mesje vol komt te zitten met lotions of dode huidcellen.

Rogers raadt bovendien aan om je benen aan het einde van een douchebeurt te scheren. Dan is je huid lekker warm en zacht geworden door het warme water. Zo heb je dus ruim de tijd om je lokken eens extra stevige conditioner-beurt te geven!

Scheer je weg

Goed: je benen zijn schoongeboend, je huidje is lekker opgewarmd, en dan is nu het grote moment daar. Waar veel mensen ervoor kiezen om hun benen gewoon met douchewater te scheren, raadt Rogers aan om wel te kiezen voor scheerschuim of douchegel. “Dit maakt het makkelijk voor het mesje om zacht over je huid te glijden”, legt ze uit.

Daarbij is het natuurlijk ook verstandig om te kiezen voor een schoon, scherp mesje. De Amerikaanse Academy of Dermatology raadt aan om je mesje elke vijf à zeven scheerbeurten te vervangen.

Mesje in de aanslag? Dan is de grote vraag welke kant je op moet scheren. “Scheer tegen de groeirichting in”, adviseert dokter Rogers. Dat kan soms nog best een klusje zijn, want net als met het haar op je hoofd, kan je beenhaar verschillende kanten op groeien. Ga dit dus van tevoren na.

In lange, trage banen scheren boekt het beste resultaat. Laat hierbij de mesjes hun werk doen, en druk niet op je huid. Dat is namelijk hoe wondjes ontstaan! Spoel je scheermesje tussendoor regelmatig af, om ervoor te zorgen dat ze hun werk kunnen blijven doen.

Nazorg

Misschien denk je dat je nu wel klaar bent, maar ook na afloop kun je de huid op je benen een handje helpen. Zo stelt Young: “Gebruik na het scheren een olie of vochtinbrengende crème, en zorg dat je huid elke dag goed gehydrateerd wordt, om ingegroeide haren te voorkomen.”

Ook raadt ze aan om zo’n twee dagen na de scheerbeurt opnieuw je benen te exfoliëren. Zo blijft je huidje op de lange termijn óók zijdezacht en voorkom je allerlei vervelende kwaaltjes.

Bron: Women’s Wear Daily | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws